Kelemen szerint

Csak az RMDSZ jelöltje tudja leváltani a jelenlegi polgármestert Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen

Az RMDSZ több mint 8700 jelöltet indít a vasárnapi voksoláson, 25 százalékuk nő, illetve a jelöltek egyharmada első mandátumára készül.

2016.05.30 20:43MTI

Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje képes leváltani a jelenlegi polgármestert, ezért aki változást akar, annak rájuk kell adnia voksát a június 5-i önkormányzati választáson - hangsúlyozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfői kolozsvári sajtóértekezletén.

Kelemen Hunor szerint mindkét településen a magyarságnak esélye van a polgármesteri tisztség visszaszerzésére, miután a jelenlegi városvezetéssel sokan elégedetlenek. Szatmárnémetiben a magyarság a város lakosságának 38 százalékát, Marosvásárhelyen pedig az összlakosság 45 százalékát teszi ki. A vasárnap sorra kerülő egyfordulós polgármester-választáson nem szükséges ötven százalék feletti eredmény, csak relatív többség a tisztség elnyeréséhez.

Az RMDSZ elnöke úgy vélte, Kereskényi Gábor elegendő önkormányzati és parlamenti tapasztalatot szerzett ahhoz, hogy jó gazdája legyen Szatmárnémetinek. Marosvásárhelyen pedig, aki le akarja váltani a 2000 óta tisztségben lévő Dorin Floreát, nem szavazhat másra, mint Soós Zoltánra, mert minden egyéb voks Floreát erősíti. Megjegyezte: Marosvásárhelyen a magyar előválasztáson RMDSZ-színekben bizalmat szerzett Soós Zoltán függetlenként indul, hogy azon változást akaró - magyar és román szavazók - bizalmát is elnyerje, akik nem adnák voksukat az RMDSZ-re.

Kelemen Hunor szerint az RMDSZ-nek a két nagyváros polgármesteri tisztségének megszerzése mellett arra is valós esélye van, hogy - Hargita és Kovászna megye mellett - további két megyében, Maros és Szatmár megyében is megyei önkormányzati elnöki tisztséghez jusson: ehhez mindkét megyében erős RMDSZ-frakcióra van szükség.

Kérdésre válaszolva Kelemen Hunor megerősítette: az RMDSZ támogatja, hogy jelöltjei sokhelyütt a közpénzek elköltésének átláthatóvá tételével kampányolnak, a szövetség pedig a maga részéről úgy döntött, hogy a választások után saját költségvetésének adatait is nyilvánosságra hozza honlapján.

Az RMDSZ szerint a törvény megszorításai miatt nincs kampányhangulat, ezért most a mozgósítást, a tét tudatosítását tartja a legfontosabbnak. Az RMDSZ kampányfőnöki teendőit ellátó Kovács Péter ügyvezető elnök szerint az RMDSZ-nek egyébként előnyös, hogy a törvény most a korábbiaknál jóval szerényebb kampányra kötelezi a pártokat, mert a magyar szövetség eddig is alacsony költségvetésű kampányokat folytatott, félő azonban, hogy emiatt alacsony lesz a részvétel.

A kampányfőnök szerint az erdélyi magyarságot mozgósító üzeneteik négy érvet sorakoztatnak fel. Azt hangoztatják, hogy az RMDSZ az egyedüli olyan szervezet, amely biztonságot tud szavatolni a magyar közösségnek, az egyedüli, amely minden szinten - a településen, Bukarestben és Brüsszelben is - képviseli a magyar érdeket. Az RMDSZ-nek eredményei is vannak, "nemcsak sajtóértekezleteket szervez", és a szövetségre adott voksok nem vesznek el - zárta felsorolását a kampányfőnök.

Kovács Péter elmondta: az RMDSZ több mint 8700 jelöltet indít a vasárnapi voksoláson, 25 százalékuk nő, illetve a jelöltek egyharmada első mandátumára készül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.