Recept

Indiai üdülésért írtak fel onkológusok gyógyszert a betegeknek

Onkológusokat gyanúsítanak Romániában azzal, hogy megvesztegette őket egy gyógyszerforgalmazó cég.

2016.05.30 19:21MTI

Hetvenhét onkológus szakorvos ellen indított bűnvádi eljárást a román korrupcióellenes ügyészség, amely szerint egy gyógyszerforgalmazó cég indiai üdülést szervezett nekik azért, hogy a betegeiknek a cég által forgalmazott gyógyszereket írjanak fel.

A román vádhatóság hétfői közlése szerint a cég, valamint annak négy képviselője ellen is bűnvádi eljárást indítottak. A forgalmazó a gyógyszerpiacon tapasztalt erős konkurencia miatt döntött úgy, hogy törvénytelenül ösztönzi az orvosokat termékeik ajánlására - állítják az ügyészek.

2012-ben egy indiai orvosi konferenciára hívták meg a 77 gyanúsítottat. A vádhatóság szerint azonban a konferencia csak ürügy volt, hiszen az orvosok egy része családtagjaikkal utazott Indiába. A konferencia helyszínétől több száz kilométerre szállásolták el őket, egyesek közülük csak utólag igényeltek a szervezőktől a konferencián való részvételüket elismerő oklevelet. Az orvosok ugyan ott voltak néhány órát a bangalorei kétnapos konferencia megnyitóján, de még ugyanazon a napon visszautaztak Új-Delhibe, ahol el voltak szállásolva.

Az ügyészség szerint a cég több mint félmillió eurót fizetett egy utazási irodának a 77 orvos üdültetésére, és ebből 416 ezer eurót tesz ki a megvesztegetést jelentő összeg.

Az elmúlt időszakban a bukaresti hatóságok kiemelt figyelmet fordítanak a román egészségügyben elharapódzott korrupcióra, miután kiderült, hogy romániai kórházakban hamisított fertőtlenítőszereket használtak, és emiatt az uniós átlagnál jóval magasabb a kórházi fertőzések gyakorisága.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.