Csád

Életfogytiglant kapott a volt diktátor

Emberiesség elleni és háborús bűncselekmények miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte hétfőn Hissene Habré volt csádi elnök-diktátort egy dakari különbíróság.

2016.05.30 16:23MTI

Habrét, akit gúnynevén "Afrika Pinochetjének" hívtak, kínzásokban és szexuális erőszakban is bűnösnek találta az ügyében eljáró bíróság. A volt elnököt egy speciális testület vizsgálatai szerint közvetlen felelősség terheli 40 ezer ember, főként politikai ellenfelei haláláért és százezrek szisztematikus megkínzásáért.

Habré nyolc évig, 1982-1990 között volt hatalmon, mígnem a jelenlegi csádi elnök puccsal eltávolította. Szenegálba menekült, ahol több mint két évtizedig kényelemben és nyugalomban élt, de hosszú évek jogi csatározása nyomán mégis sikerült bíróság elé állítani.

Az eljárás Szenegál fővárosában, Dakarban folyt, az úgynevezett Különleges Afrikai Törvényszék előtt, amelyet az Afrikai Unió és Szenegál között létrejött megállapodás alapján hoztak létre, hogy kifejezetten Habré felett ítélkezzen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.