Terror ellen

Az iraki kurd fegyveres erők hadjáratot indítottak az Iszlám Állam ellen

Az akció alapvetően annak a támadássorozatnak a része, amelynek célja az IÁ-ra nehezedő nyomás növelése Moszulban és térségében az észak-iraki város lehetséges ostroma előtt.

2016.05.29 17:39MTI

Az iraki kurd fegyveres erők hadjáratot indítottak vasárnap az Iszlám Állam (IÁ) ellen a dzsihadista szervezet fellegvárának számító Moszul keleti szomszédságában.

"A pesmerga erők a (Washington vezette) nemzetközi koalíció repülőgépeinek támogatásával szárazföldi offenzívát kezdtek, hogy a Moszultól (30 kilométerrel) keletre található al-hazíri régió falvait visszaszerezzék a dzsihadistáktól" - közölte a kurdisztáni autonóm régió biztonsági tanácsa.

A tájékoztatás szerint az Iszlám Állam ezeket a településeket arra használja, hogy támadásokat indítson elsősorban a kurdisztáni főváros, Erbíl ellen. A helyi idő szerint hajnalban indult akció alapvetően annak a támadássorozatnak a része, amelynek célja az Iszlám Államra nehezedő nyomás növelése Moszulban és térségében az észak-iraki város lehetséges ostroma előtt.

A hadműveletben mintegy 5500 kurd harcos vesz részt és már néhány települést sikerült is a délelőtt folyamán visszafoglalni. Az összecsapásokban legalább 17 dzsihadista vesztette életét.

A kurd erők kulcsszerepet játszanak az Irakban 2014-ben nagy területeket uralma alá hajtó Iszlám Állam elleni küzdelemben. Az iraki kormányerők eközben a dzsihadisták második számú iraki fellegvárának számító, a fővárostól, Bagdadtól 50 kilométerrel keletre található Fallúdzsa végső ostromára készülnek.

Egy katonai tisztségviselő vasárnap közölte, hogy az iraki különleges erők felsorakoztak Fallúdzsa körül. A forrás nem beszélt a katonák pontos számáról és a végső ostrom időzítéséről sem. Annyit mondott, hogy a város körüli terület 80 százalékát már visszaszerezte a hadsereg, amely félkatonai szervezetek és az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatásával egy hete indított hadjáratot a város felszabadítására.

Mindeközben a szélsőségesek vasárnap támadást intéztek a Bagdadtól 140 kilométerrel nyugatra lévő Hit városa ellen, amelyet a múlt hónapban foglaltak vissza az Iszlám Államtól a kormányerők. A hadsereg közölte, hogy a dzsihadisták három kerületbe is behatoltak, és heves harcot vívnak az iraki erőkkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.