Amerikai előválasztás

Tüntetőket tartóztattak le Trump egyik nagygyűlése után

A protestálók kórusban Trump-ellenes rigmusokat skandáltak, köveket és üvegeket hajigáltak, a kivezényelt rendőrökre is rátámadtak.

2016.05.28 18:04MTI

Összecsaptak Donald Trump hívei és ellenfelei péntek este San Diego utcáin a republikánusok várható elnökjelöltjének e dél-kaliforniai nagyvárosban rendezett nagygyűlése után, a verekedőket rohamrendőrök választották szét, szombatra virradóra harmincöt tüntetőt letartóztattak.

Mintegy ezer tüntető jelent meg a város kongresszusi központjának épületénél, s miközben Donald Trump beszédet mondott - a többi között a mexikói-kaliforniai határon építendő falról - a protestálók kórusban Trump-ellenes rigmusokat skandáltak, köveket és üvegeket hajigáltak, a kivezényelt rendőrökre is rátámadtak.

San Diego lakosságának körülbelül egyharmada spanyolajkú, a városba és környékére sok mexikói jár át naponta dolgozni, mégpedig legálisan. A tüntetők főként erre hivatkoztak, amikor elutasították Trump bevándorlás-ellenes jelszavait.

A letartóztatások után Trump mikroblogjában köszönte meg a rendőrségnek a beavatkozást. "Fantasztikus munkát végeztek" - írta.

Kaliforniában június 7-én tartják az előválasztásokat, s Trump napok óta ebben az államban kampányol, amely több mint háromszáz delegátust küld az elnökjelölt-állító konvencióra.

Kaliforniában kampányol Hillary Clinton is. A demokraták elnökjelöltségre esélyes politikusa először tette magáévá vetélytársa, Berie Sanders kampánytémáit, és először illette dicsérő szavakkal a vermonti szenátort. Clinton egy San Joséban tartott nagygyűlésen elmondott beszédében jelképesen kezet nyújtott Sanders híveinek és a Demokrata Párt egységét ígérte.

"Büszke vagyok arra a kampányra, amelyet Sanders szenátor és én vezetünk, mindketten a jövőnkről szóló témákról beszélünk. Mindketten általános egészségbiztosítást akarunk. Mindketten azt akarjuk, hogy minden fiatal számára elérhető, megfizethető legyen a főiskola vagy az egyetem. Mindketten végérvényesen elejét akarjuk venni annak, ami a Wall Street mesterkedései miatt a nagy világválság idején történt. Mindketten ugyanazon az oldalon harcolunk" - fogalmazott Clinton.

A beszédet Clinton nem sokkal azután mondta el, hogy a közvéleménykutatások nyilvánosságra hozták: Kaliforniában alig tizenkét pontos előnye van Bernie Sanders előtt. S bár változatlanul ő látszik a demokraták esélyes elnökjelöltjének, ha Kaliforniában Sandersnek sikerül a szavazók hetvenöt százalékát maga mellé állítania, akkor Clinton jelöltsége veszélybe kerülhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.