Előítélet

Rendőrt ítéltek el hamis terrorvád miatt Angliában

Egy békés muszlim vallási közösség egyik tisztviselőjét vallatták 2 napig miatta.

2016.05.27 21:42MTI

Hét év börtönbüntetést róttak ki pénteken egy brit rendőrre, aki terrorcselekmény előkészítésének gyanújába keverte egy haragosát.

Amar Tasaddiq Hussain, aki hét éve szolgált a birminghami rendőrség kötelékében, a vád szerint 2014 decemberében a nagy-britanniai sürgősségi szolgálatok hívószámán - 999 - jelentette be névtelenül, hogy egy rendőr elrablására készül egy radikális muszlim, aki az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoporttal áll kapcsolatban.

A hívás nyomán teljes riadókészültségbe helyezték Birmingham és a környező West Midlands országrész rendőri erőit, a gyanúba kevert személyt pedig őrizetbe vették és kétnapi folyamatos kihallgatásnak vetették alá.

A vizsgálat során kiderült, hogy az illető a Dawat-E-Islami nevű békés muszlim vallási közösség egyik tisztviselője, és sem neki, sem a csoportnak semmi köze a terrorizmushoz.

Kiderült az is, hogy az őrizetbe vett férfi korábban összekülönbözött Hussainnal, aki a hamis bejelentéssel próbálta lejáratni haragosát.

A volt rendőrt az esküdtek bűnösnek találták, és Stafford város koronabírósága pénteken hét év szabadságvesztésre ítélte az igazságszolgáltatás működésének akadályozása címén.

Ez a brit büntetőjogban súlyos bűncselekmény, és minősített esetben akár életfogytig tartó börtön is kiszabható az elkövetőkre.

A bíró súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy Hussain az eljárás során nem tanúsított megbánást, és nem ismerte el bűnösségét, jóllehet a vád cáfolhatatlan bizonyítékokat terjesztett elő.

Súlyosbító körülménynek számított emellett az is, hogy Nagy-Britanniában a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben, és ezt természetszerűleg a volt rendőr is tudta, így számítania kellett arra is, hogy hamis bejelentése nyomán a terrorellenes hatóságok milyen rendkívüli intézkedéseket foganatosítanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.