Illegális bevándorlás

Felszólítottak minket és Belgrádot a migránsok helyzetének megoldására

Az UNHCR képviselője pénteken a horgosi rögtönzött táborba látogatott, ahol a több mint 300 várakozó migránst látva kijelentette: vagy jobb körülményeket kell teremteni számukra.

2016.05.27 19:32MTI

A Horgos és Röszke közötti határnál várakozó migránsok helyzetének rendezésére szólította fel a szerb és a magyar hatóságokat pénteken Horgoson Hans Friedrich Schodder, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szerbiai misszióvezetője.

A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint az UNHCR képviselője pénteken a horgosi rögtönzött táborba látogatott, ahol a több mint 300 várakozó migránst látva kijelentette: vagy jobb körülményeket kell teremteni számukra, vagy megfelelő megoldást kell találni továbbengedésükre, mindenesetre "nagyon nehéz lesz őket távozásra bírni". Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a várakozóknak vízre és élelemre van szükségük.

A szerb-magyar határon körülbelül negyven nappal ezelőtt kezdett kialakulni egy sátortábor, a magyar hatóságok ugyanis naponta csupán körülbelül harminc embert vesznek nyilvántartásba. Mivel a magyar-szerb határ szeptemberi lezárását követően megszűnt a határon kialakított tábor, és a segélyszervezetek is távoztak, így a mostani táborban nincs áram, nincsenek mosdók, és csak egy vízcsap üzemel. A migránsok többsége Szíriából és Afganisztánból érkezett, és az Európai Unió országaiba tart.

Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter elmondta, a szerb kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy segítsen az országban rekedt migránsokon, és a Horgoson tartózkodókat is igyekeznek a közeli befogadóközpontokba, például Szabadkára irányítani. A migránsok azonban nem szívesen hagyják el a határsávot, ugyanis úgy vélik, ha ott maradnak nagyobb eséllyel tudnak átjutni.

A tárcavezető szerint amennyiben meg tudnának egyezni a magyar hatóságokkal abban, hogy egy bizonyos, előre meghatározott időpontban nyissák meg a tranzitközpont ajtaját, és engedjék át a migránsokat, akkor meg lehetne őket győzni arról, hogy nem érdemes állandóan a határsávban tartózkodniuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.