Terrorizmus

Az IÁ áldozatainak tömegsírjára bukkantak Palmürában

Legalább 65 holttestet találtak a város katonai repülőterének közelében, a halottak szíriai katonák és velük szövetséges harcosok, akiket az Iszlám Állam ölt meg.

2016.05.26 21:44MTI

Az Iszlám Állam áldozatainak tömegsírját fedezték fel szíriai kormánycsapatok a dzsihadistáktól márciusban visszafoglalt Palmürában - közölte csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet. A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező szervezet szerint legalább 65 holttestet találtak a város katonai repülőterének közelében, a halottak szíriai katonák és velük szövetséges harcosok, akiket az Iszlám Állam ölt meg.

Az iszlamisták 2015 májusában vették be Palmürát, s ókori városnegyedében jelentős pusztítást végeztek a tíz hónap alatt, amíg a várost ellenőrzésük alatt tudták. A közép-szíriai várost március végén sikerült a damaszkuszi rezsimnek orosz légi támogatással visszafoglalnia.

Az OSDH szerint a dzsihadisták uralma alatt legalább 280 emberrel végeztek Palmürában. Az Iszlám Állam fegyveresei által nyilvánosan kivégzett áldozatok közé tartozott a romváros főrégésze, a 83 éves Háled el-Aszaad is, aki több mint 40 éven át vezette a Palmüra feltárását és fenntartását célzó munkálatokat.

Már röviddel a város visszavételét követően felfedeztek egy 40 holttestet rejtő tömegsírt, az áldozatok között számos nő és gyerek is volt a SANA állami hírügynökség szerint. Némelyiküket lefejezték, más holttestek pedig kínzások nyomait viselik.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.