Illegális bevándorlás

Lassabban halad az idomeni sátortábor kiürítése, mint kedden

A sátortábor sok lakója a közeli erdőkbe szökött, ahonnan próbálnak átjutni Macedóniába.

2016.05.25 14:55MTI

Lényegesen lassabban halad a görög-macedón határon fekvő Idomeninél kialakult menekülttábor felszámolása szerdán, mint kedden, bár a hatóságok ezen a napon is nagyjából kétezer embert akarnak elszállítani különböző állami fogadóközpontokba - hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában.

A közmédia helyszínen tartózkodó tudósítója elmondta, hogy a sátortábor sok lakója a közeli erdőkbe szökött, ahonnan próbálnak átjutni Macedóniába. Tegnap mintegy hatszáz határsértőt tartóztattak fel a macedón rendőrök - tette hozzá, megjegyezve: azt nem tudni, hány illegális bevándorló nem került a látóterükbe.

A riporter beszámolója szerint migránsok egy csoportja gyalogolni kezdett az autópályán, mert nem akart buszra szállni Idomeniben, ugyanakkor el szerette volna kerülni a konfliktust a rendőrökkel. Többen elképzelhetőnek tartják, hogy visszatérnek Szíriába, fogadóközpontokba ugyanis nem kívánnak menni, embercsempészekre azonban nincsen pénzük.

A migránsok nagyobbik része arra törekszik majd, hogy Észak-Görögországban maradjon, és alternatív útvonalat keres Nyugat-Európába. Valószínűleg a macedón és a bolgár határon kísérelnek meg átszökni Magyarország felé, de az is elképzelhető, hogy Albánia felé veszik az irányt - hangzott el a tudósításban.

Macedónia március elején zárta le a határait, és ezzel az úgynevezett nyugat-balkáni migrációs útvonalat, amelyen át tavaly több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Európába. Az idomeni tábor lakói abban reménykedtek, hogy a határátkelők újra megnyílnak előttük, és vonakodtak beköltözni a határtól távolabb fekvő, de jobban felszerelt fogadóközpontokba.

A táborban március elején még tizennégyezernél is többen éltek, de számuk fokozatosan csökkent, ahogy az emberek rájöttek: a macedón hatóságok nem fogják meggondolni magukat. Eddig több mint ötvennégyezren rekedtek Görögországban a balkáni útvonal lezárása miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.