Ámokfutó

Halálbüntetést kértek a charlestoni mészárlóra

A férfit azzal vádolják, hogy tavaly júniusban agyonlőtt kilenc afroamerikai hívőt a Dél-Karolina állambeli Charleston egyik templomában.

2016.05.25 07:58MTI

Loretta Lynch főügyész, igazságügyi miniszter közleményében tudatta, hogy az elkövetett bűntény jellege és súlyossága miatt kénytelen halálbüntetést kérni Dylann Roof vádlottra.A 21 éves, rasszista meggyőződésű Dylan Roof tavaly június 17-én nyitott tüzet fekete hívőkre a charlestoni templomban bibliaóra idején, és megölt kilenc afroamerikai hívőt.

A férfi ellen Dél-Karolinában állami szinten kilenc rendbeli gyilkosság és három rendbeli gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat, majd ezt kiegészítették szövetségi szinten további 33 vádponttal, a többi között gyűlölet-bűncselekményt és lőfegyverrel való visszaélést róttak még a terhére.

A szövetségi vádemelés kitért arra, hogy Roof a "fajuk" miatt, a vallásuk gyakorlása közben támadta meg áldozatait az afroamerikai közösség számára történelmi jelentőséggel bíró, csaknem 200 éves charlestoni templomban. Lynch szerint a vádlott hét hónapon át készült a bűncselekményre, és nem tanúsított megbánást.

A bűntény megrázta az amerikai társadalmat. A mészárlás után országos kampány kezdődött a sokak által a rabszolgatartás és a fajgyűlölet jelképének tartott konföderációs lobogónak a közterületről és a rendszámtáblákról történő eltávolításáért. Ezt a lobogót használta az amerikai polgárháború idején a déli hadsereg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.