Illegális bevándorlás

Idén hatalmas menekülthullám érkezhet Afrikából

Az afrikai országokban hiányzik a közös nyelv, mivel problémáik nem egyformák, ezért különböző területeire különböző forgatókönyveket kellene kidolgozni.

2016.05.24 10:04ma.hu

A fekete kontinensen hiányzik a tárgyaló partner, az unió tagországai között pedig az az összefogás, mely megelőzhetné a tavalyihoz hasonló mértékű migrációt – mondta a Migrációkutató Intézet vezető elemzője a 180 percben.

Az elemző a Kossuth Rádió műsorában hangsúlyozta: idén elsősorban Nigériából, Gambiából és Maliból érkeztek nagyon sokan, de az általános trendbe beletartoznak még az eritreaiak, szudániak is, azaz főként a szaharai övezetből származók.

Leszögezte: a migrációs áramlat a Balkán, illetve Törökország partjai felől egyrészt átterelődhet Líbia, illetve Észak-Afrika felé. Másrészt viszont látni kell, hogy ez a folyamat már közel egy évtizede tart, és az észak-afrikaiak közül sokan a líbiai háborús események miatt Törökország felől érkeztek Európába.

Az afrikai és európai országok vezetői között tavaly novemberben, Valettában tartott csúcstalálkozón a fekete kontinens országai részéről felmerült olyan kérés, hogy váljon könnyebbé az Európába történő utazás, és kapjanak fokozott segítséget a gazdaság élénkítésére, legalább olyan mértékben, hogy az egyenes arányba állhasson a népszaporulattal. Akkor ettől Európa egyrészt elzárkózott, másrészt az uniós tagországok a megcélzott segélyösszegek helyett, mely akkor 1,5 milliárd euró volt, csak mintegy 80 millió eurót tudtak „összerakni” – emlékeztetett Speidl Bianka. Hozzátette: lehet, hogy volna most is ilyen kérés, ugyanakkor ennek megvalósítása az egységes európai akarat híján egyelőre inog.

A megállapodás azért is ütközik akadályokba, mert Líbiában például nincs olyan hatalom, mellyel az EU tárgyalhatna. Az afrikai országokban hiányzik a közös nyelv, mivel problémáik nem egyformák. Egyes helyekről fegyveres konfliktusok miatt menekülnek az tömegek, máshol az elsivatagosodás és a magas népszaporulat a legfőbb ok. Vannak emellett olyan helyek is, ahol mindezek a problémák egyszerre jelentkeznek – ismertette.

Afrika különböző területeire különböző forgatókönyveket kellene kidolgozni.  A probléma korántsem annyira egysíkú, mint a Közel-Keleten vagy például Afganisztánban, ahonnan főként a konfliktusok miatt menekülnek az emberek – szögezte le Speidl Bianka, majd hozzátette: míg Európának nincs forgatókönyve, addig Afrikában nincs tárgyalópartner.

Magyarország ugyan nem tartozik Európa legtehetősebb országai közé – emlékeztetett a szakértő -, de az uniós országok közül a 17, legnagyobb felajánlást tette ezen a téren. Európai szinten hiányzik az  összefogás és az átgondolt stratégia, mely idén is katasztrofális mértékű menekülthullámhoz vezethet Afrikából Olaszországon keresztül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.