Szerbia

Aleksandar Vucicot kérte fel kormányalakításra a szerb elnök

Aleksandar Vucic eddigi miniszterelnököt, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnökét kérte fel kormányalakításra Tomislav Nikolic szerb elnök hétfőn, miután konzultált a választások után a parlamentbe jutott pártok vezetőivel.

2016.05.23 16:53MTI

Az április 24-i előre hozott parlamenti választásokon a SNS a szavazatok 48,25 százalékát szerezte meg, és ezzel a 250 fős törvényhozásban 131 helyet tudhat magáénak.

A parlamentbe jutott pártok vezetőivel folytatott konzultáció utáni belgrádi sajtótájékoztatóján Tomislav Nikolic kijelentette: a SNS elnöke meggyőzte, hogy megvan a kormányalakításhoz szükséges többsége, illetve támogatottsága, és kizárólag ő mutatott fel a jövőre vonatkozó kormányprogramot, ezért őt bízta meg az új kormánytagok kiválasztásával. Az elnök hozzátette: a többi pártelnök azzal a tudattal ment a vele való találkozóra, hogy tisztában volt azzal, a SNS szerezte meg a legtöbb mandátumot, és joggal kéri a kormányalakítás lehetőségét.

A szerb elnök múlt csütörtökön tárgyalt Aleksandar Vuciccsal, a többi párt vezetőjével pedig hétfőn találkozott.

A hétfői megbeszélések az államfő elmondása szerint "különböző hangnemben" zajlottak. A szerb sajtó a leginkább az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) képviselőivel való találkozót várta, Tomislav Nikolic ugyanis korábban ennek a pártnak a tagja és Vojislav Seselj pártelnök közvetlen munkatársa volt, majd miután Seselj feladta magát a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, átvette a párt irányítását. Később azonban kilépett és megalakította a Szerb Haladó Pártot, amit Seselj árulásnak nevezett, és többször is árulónak nevezte Nikolicot, valamint Aleksandar Vucicot, aki korábban szintén az SRS vezető politikusa volt. A hétfői találkozón azonban Vojislav Seselj nem vett részt, két párttársa pedig fél perc után annyira megsértette az államfőt, hogy az nem folytatta velük tovább a tárgyalásokat. Az SRS képviselői közölték, hogy nem kívánnak a kormány tagjai lenni, és lemondásra szólították fel Nikolicot.

Tomislav Nikolic hétfőn Pásztor Istvánt, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét is fogadta. A VMSZ vezetője a találkozót követően megerősítette, hogy pártja folytatni kívánja az együttműködést a Szerb Haladó Párttal, ahogy az előző két évben is tette. A VMSZ-nek négy képviselője lesz a belgrádi törvényhozásban.

A parlament alakuló ülését legkésőbb június 4-ig meg kell tartani, és nem hivatalos információk szerint éppen aznapra fogják összehívni a törvényhozást, azt követően pedig 90 napon belül meg kell alakítani az új kormányt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.