Osztrák elnökválasztás

Nem lesz szélsőjobb vezetője Ausztriának

Alexander Van der Bellen független jelölt nyerte az ausztriai elnökválasztást hétfőn, ezzel megakadályozva Norbert Hofer szélsőjobboldali politikus győzelmét.

2016.05.23 16:36ma.hu

Hofer a vasárnap leadott voksok megszámlálásának kezdetén még nyerő pozícióban volt, de végül Van der Bellen uniós kampányígéretei a zöldek támogatásával kapott bizalmat az osztrák szavazóktól - írja a Hirado.hu.

Hofer elismerte vereségét

Még a hivatalos eredmény közzététele előtt elismerte vereségét az osztrák elnökválasztáson hétfő délután Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje.

Vasárnap este, a szavazatok több mint 98 százalékos feldolgozottsága mellett még abszolút fej-fej mellett állt a két jelölt. Azt már előre lehetett sejteni, hogy igencsak kiélezett és izgalmas lesz az osztrák elnökválasztás második fordulója. Annyira fej-fej mellett haladt a két jelölt, hogy a közvélemény-kutató intézetek meg is egyeztek, hogy nem adnak ki előzetes felméréseket.

Végül este 8 óra után nem sokkal érkezett meg a hivatalos előzetes eredmény. A voksok száz százalékának összeszámlálása után 52 százalékkal Norbert Hofer vezetett. Ez azonban még nem jelentette azt, hogy ő is győzött. A szavazás napját megelőzően ugyanis lehetett levélben is szavazni, és az előzetes számok szerint csaknem 900 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. A levélvoksokat hétfőn bontották fel és számolták össze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.