Jog

Németországban emelkedett a bűncselekmények száma tavaly

A 2 011 898 gyanúsított között 555 820 nem német állampolgár volt, köztük 114 238-an valamilyen menedékjogi státusszal rendelkeztek vagy engedély nélkül tartózkodtak az országban.

2016.05.23 15:20MTI

Németországban 2015-ben éves szinten 4,1 százalékkal 6 330 649-re emelkedett a regisztrált bűncselekmények száma és minden korábbinál több politikai indíttatású bűncselekményt követtek el a szövetségi belügyminisztérium hétfőn közölt adatai szerint.

A regisztrált bűncselekmények számának növekedése mindenekelőtt az idegenrendészeti ügyek számának emelkedésének tulajdonítható. Ilyen például az illegális határátlépés és a jogcím nélküli tartózkodás. Ez a 402 741 eset torzítja a képet, hiszen az elkövetők csak külföldiek lehetnek - mutatott rá a 2015-ös bűnözési és bűnüldözési statisztikát bemutató berlini tájékoztatóján Thomas de Maiziere belügyminiszter.

Az idegenrendészeti ügyek nélkül számítva tavaly 5 927 908 bűncselekményt regisztráltak, ami csaknem ugyanannyi, mint az egy évvel korábbi 5 925 668.

Németország továbbra is "biztonságos ország", nemzetközi összevetésben is - mondta a miniszter.

A felderített bűncselekmények aránya - az idegenrendészeti ügyek nélkül számolva - 53,4 százalék, nem változott az egy évvel korábbihoz képest. Bűncselekménytípusok szerint jelentős különbségek vannak, a lopások és lakásbetörések körében rendkívül alacsony, 14,1 százalékos a felderített esetek aránya, az emberöléseket viszont szinte kivétel nélkül feltárják, a felderítési arány 94,8 százalékos.

Tavaly tovább emelkedett a lakásbetörések száma, ami "aggodalomra ad okot" - mondta Thomas de Maiziere. A növekedés 9,9 százalékos volt, 167 136 lakást törtek fel, vagyis nagyjából minden harmadik percben történt betörés tavaly Németországban.

Az elkövetők jellemzően délkelet-, vagy kelet-európai csoportok - többnyire román, bolgár, vagy grúz bűnbandák - tagjai. Ez azt mutatja, hogy tovább kell erősíteni a nemzetközi rendőri együttműködést - emelte ki a belügyminiszter.

Ugyancsak jelentősen - éves szinten 7,1 százalékkal, illetve 7 százalékkal - emelkedett a bolti lopások és a zsebtolvajlások száma.

Csökkenő tendenciát mutat a többi között a rongálások, a gazdasági bűncselekmények és a szociális juttatásokkal való visszaélések száma. Csökkent a nemi erőszak és a szexuális kényszerítés bűncselekmények száma is, tavaly 7022 ilyen esetet jegyeztek fel, ami 4,4 százalékos mérséklődést jelent.

A leggyakrabban előforduló bűncselekmény a lopás valamely fajtája volt, csaknem 40 százalékos részaránnyal.

A bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottak száma 2 011 898 volt tavaly, nem változott lényegesen az egy évvel korábbi 2 023 626-hoz képest, de az arányok változtak, a német állampolgárságú gyanúsítottak aránya csökkent, a nem németeké emelkedett.

A 2014-es 492 610 után tavaly 555 820 nem német állampolgár volt a gyanúsítottak között. Ebben a körben 114 238-an valamilyen menedékjogi státusszal rendelkeztek vagy engedély nélkül tartózkodtak az országban. Ez a csoport az összes gyanúsított 5,7 százalékát teszi ki.

Német állampolgárságú gyanúsítottak különösen a gyermekek elleni szexuális bűncselekményekkel, rongálásokkal, gazdasági bűncselekményekkel és kábítószerrel való visszaélésekkel kapcsolatban fordultak elő gyakran, míg a nem német állampolgárságú gyanúsítottakra főleg az okirat-hamisítás, a lopás valamennyi típusa és a lakásbetörés volt jellemző.

Thomas de Maiziere a menedékkérők, menekültek körében tapasztalható bűnözésről elmondta, hogy bizonyos csoportok, elsősorban a szírek az átlagosnál jóval ritkábban jelennek meg bűnelkövetőként, míg más csoportok, mindenekelőtt az észak-afrikaiak és a nyugat-balkániak az átlagot nagymértékben meghaladó számban fordulnak elő a gyanúsítottak között.

A miniszter elmondta, hogy tavaly minden korábbinál magasabbra emelkedett a politikai indíttatású regisztrált bűncselekmények száma, 38 981 ilyen bűncselekményt regisztráltak, ami éves szinten 19,2 százalékos emelkedés és a legmagasabb érték a rendszeres adatfelvétel 2001-es kezdete óta.

Az ügyek többsége jobboldali indíttatású volt, 22 960 ilyen esetet regisztráltak, ami 34,9 százalékos növekedés 2014-hez képest.

A legnagyobb mértékben a menedékkérők, menekültek szállásai elleni támadások száma emelkedett, tavaly 1031 ilyen ügyet jegyeztek fel, ami 418 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 199-hez képest. A legtöbb esetet - 472-őt - a menekültválság eddigi legsúlyosabb szakaszában, a tavalyi utolsó negyedévben regisztrálták.

A szállások elleni bűncselekmények hulláma nem hagyott alább, az idén az év első három hónapjában újabb 347 esetet regisztráltak - mondta Thomas de Maiziere.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.