Áder Nagy-Britanniában

A Lordok Háza elnökével és a City polgármesterével találkozott Áder János Londonban

A köztársasági elnök Becket Szent Tamás Esztergomban őrzött ereklyéinek nagy-britanniai bemutatása alkalmából érkezett a brit fővárosba.

2016.05.23 15:10MTI

A brit parlament felső kamarája, a Lordok Háza elnökével, majd a londoni pénzügyi központ, a City polgármesterével találkozott hétfőn, londoni látogatásának nyitónapján Áder János.

A köztársasági elnök Becket Szent Tamás Esztergomban őrzött ereklyéinek nagy-britanniai bemutatása alkalmából érkezett a brit fővárosba. A nagyszabású Becket-rendezvénysorozat kezdete előtt, hétfő délután, parlamenti hivatalában fogadta őt Frances D'Souza bárónő, a Lordok Házának elnöke.

A rövid megbeszélés után Áder János a Mansion House-hoz, a londoni City polgármestere, a Lord Mayor hivatalához hajtatott, ahol ebéden látta vendégül Jeffrey Evans, a jelenlegi Lord Mayor.

A Lord Mayor nem azonos London négyévente közvetlenül választott polgármesterével. A City saját polgármesterét a nyolc évszázados hagyománynak megfelelően évente választják az aldermanek, a brit főváros üzleti központjának elöljárói. A City polgármesterének címe is alderman.

A Lord Mayor nem csupán protokolláris tisztség: viselője a City határain belül az uralkodó után a legmagasabb méltóság, s külföldön a Korona, illetve a brit kormány képviseletében is tárgyalhat.

A Becket-eseménysorozatot hétfő este ünnepi szentmise nyitja meg a Westminster-székesegyházban, az angol-walesi katolikus egyház londoni főtemplomában. A misét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mutatja be Áder János jelenlétében.

A szentmisén jelen lesz Vincent Nichols westminsteri érsek, az angol-walesi katolikus egyház első számú vallási méltósága, a katolikus és az anglikán püspöki kar, a brit kormány, valamint a szellemi és a művészeti élet vezető képviselői.

A köztársasági elnököt kedden a Downing Streeten fogadja David Cameron brit miniszterelnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.