Látogatás

Nagy-Britanniába utazik Áder János

Áder János köztársasági elnök hétfőn háromnapos látogatásra Nagy-Britanniába utazik, a Becket Szent Tamás (1118-1170) tiszteletére rendezendő ünnepségsorozatra. Útjára elkíséri felesége, Herczegh Anita.

2016.05.21 15:57MTI

A Köztársasági Elnöki Hivatal ájékoztatása szerint Áder János részt vesz Becket Tamás Esztergomban őrzött relikviáinak érkezési ceremóniáján és a szentmisén, amelyet Erdő Péter bíboros-prímás mutat be a Westminster-katedrálisban, illetve ünnepi szertartáson a Westminster Apátságban. A köztársasági elnök Londonban találkozik David Cameron brit miniszterelnökkel, Frances D'Souzával, a Lordok Háza elnökével, Jeffrey Evans Lord Mayorral, a londoni pénzügyi központ, a City polgámesterével és John Gummerrel, a Klímaváltozási Bizottság szakértői testület elnökével.

Becket Szent Tamás egykori canterbury érseket 1172-ben avatták szentté, két évvel azután, hogy a II. Henrik angol királlyal szembeforduló egyházi méltóság mártírhalált halt. Ereklyéit, amelyek 1538-ban kerültek Esztergomba, a Szent Tamás-hegyi kápolnában helyezték el. Becket Tamás együtt tanult Párizsban Bánfi Lukács esztergomi érsekkel, és Becket halála után Lukács érsek templomot épített Becket tiszteletére.

Szabadhegy Péter londoni magyar nagykövet még januárban közölte, hogy nagyszabású rendezvénysorozat keretében mutatják be tavasszal Nagy-Britanniában Becket Szent Tamás Esztergomban őrzött ereklyéit. Az ereklyéket az Angliában őrzött relikviákkal együtt kedden a Westminster-apátság, az anglikán egyház londoni főtemploma fogadja ünnepélyes szertartással, a köztársasági elnöki delegáció jelenlétében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.