A stabilitás érdekében

Meghosszabbíthatja afganisztáni misszióját a NATO

Az afgán hadsereg bizonyította elszántságát, bátorságát és magas fokú szakmai felkészültségét a folyamatosan fennálló komoly biztonsági fenyegetettséggel szemben.

2016.05.20 17:08MTI

Afganisztán stabilitása érdekében arról döntöttek a NATO-tagországok külügyminiszterei, hogy meg kell hosszabbítani a katonai szövetség missziójának működését 2020-ig, amelyről a varsói csúcstalálkozón születhet megállapodás - közölte Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a NATO-tagországok külügyminisztereinek pénteki brüsszeli tanácskozását követően.

Elmondta, hogy az afgán hadsereg bizonyította elszántságát, bátorságát és magas fokú szakmai felkészültségét a folyamatosan fennálló komoly biztonsági fenyegetettséggel szemben. Ugyanakkor az ország területén tevékenykedő terrorista sejtek és szabadcsapatok veszélyeztetik az ország stabilitását - tette hozzá.

Az eredeti terv szerint az észak-atlanti szövetség 2016 végén vonná ki csatapatait Afganisztánból, de a NATO-tagállamok külügyminiszterei most úgy döntöttek, hogy a helyzet még nem érett meg erre. Azt javasolták, hogy a NATO hosszabbítsa meg afganisztáni misszióját 2020-ig az ország és a térség stabilitása érdekében - mondta.

Reményét fejezte ki, hogy a júliusi varsói NATO-csúcstalálkozón megállapodás születik erről.

Kiemelte, hogy a NATO-országok közül többen támogatásukról biztosították a szövetség Afganisztánt segítő pénzügyi partnerségét a 2016-os határidőt követően is. A támogatás kiterjed az afgán biztonsági erők kiadásaira is - mondta, hozzátéve: évente legalább 5 milliárd dollárra lenne szükség.

Stoltenberg újságírói kérdésre elmondta, hogy a hűvös NATO-orosz viszony miatt - amelyet az ukrajnai helyzet okozott - még a július 8-9-i varsói NATO-csúcstalálkozó előtt újabb tanácskozást kezdeményez Oroszországgal.

A 28 NATO-tagország külügyminiszterével folytatott megbeszélésen egyetértés mutatkozott abban, hogy az Oroszországgal folytatandó politikai párbeszédnek a védelemre és az elrettentésre kell támaszkodnia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.