Majdnem 10 percbe telt, mire elfogták

Elítélt gyilkos hatolt be a Buckingham-palota kertjébe

Elfogása után többször is megkérdezte a biztonságiakat, hogy a királynő "otthon van-e".

2016.05.20 14:47MTI

Gyilkosságért elítélt, feltételesen szabadlábon lévő bűnöző hatolt be a Buckingham-palota parkjába.

Az eset még csütörtökön történt, de az illetéktelen behatoló kilétére pénteken, a londoni magisztrátusi bíróság gyorsított ítélkezési eljárásán derült fény.

A 41 éves Dennis Hennessy a királyi család első számú londoni rezidenciájának háromméteres kerítésén mászott át, működésbe hozva a riasztórendszert, de így is majdnem tíz percbe telt, mire a biztonsági szolgálat megtalálta és elfogta.

Elfogása után Hennessy azt mondta, hogy csak a palota hatalmas parkjának látványában akart gyönyörködni, de többször is megkérdezte a biztonságiakat, hogy II. Erzsébet királynő "otthon van-e".

Az uralkodó és férje, Fülöp edinburghi herceg állandó rezidenciája a London nyugati határában emelkedő windsori kastély, de az incidens idején mindketten a Buckingham-palotában tartózkodtak.

Hennessyt pénteken bíróság elé állították, és a vád által ismertetett adatokból kiderült, hogy 1992-ben egy hajléktalan megöléséért elítélték, és csak azért lehetett szabadlábon, mert feltételesen szabadságra bocsátották.

A westminsteri kerület magisztrátusi bírósága pénteken négyhavi elzárásra ítélte Hennessyt birtokháborítás és rongálás címén. Arról egy magasabb szintű bíróság dönt majd, hogy a gyilkosságért kiszabott ítélet letöltését is folytatnia kell-e.

freedigitalphotos.net/James Barker

Korántsem a mostani incidens az első olyan eset, amely kérdéseket vet fel a brit királyi család rezidenciáinak biztonságával kapcsolatban.

Az egyik legnagyobb botrány 1982 júniusában robbant ki, amikor Michael Fagan munkanélküli kőműves a Buckingham-palota egyik nyitott ablakán át bemászott a királynő hálószobájába, és félórát üldögélt az uralkodó ágya szélén, míg a testőröknek feltűnt, hogy valami rendellenesség történik. Őrizetbe vétele után Fagan azt mondta: csak azt akarta, hogy a királynő megtudja, milyen nehéz egy hat gyerekét egyedül nevelő munkanélküli sorsa.

Tizenkét évvel később, 1994 februárjában egy sárkányrepülős behatoló landolt a Buckingham-palota tetején, ahol pucérra vetkőzött, és így várta a rendőröket.

Tizenhárom éve Anton Barschak amatőr színész mutatványa keltett botrányt a windsori kastélyban, ahol Vilmos herceg - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, a brit trón majdani várományosa - 21. születésnapját ünnepelték a teljes királyi család részvételével. Éppen Vilmos beszélt a színpadon a jelmezbállal egybekötött mulatság 300 részvevőjéhez, amikor Barschak mellette termett, kikapta kezéből a mikrofont, és közölte, hogy ő Oszama bin Laden terrorvezér, majd két csókot nyomott a fiatal herceg arcára, és beállt a büfépult előtt álló sorba. Innen vezették el a jókora késéssel ébredő biztonságiak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.