Megszakítás

Az oklahomai törvényhozás megszavazta az abortusz bűncselekménnyé minősítését

A törvény még Oklahoma állam republikánus kormányzója elé kerül. Mary Fallinnak öt napja van arra, hogy aláírja vagy megvétózza a törvényjavaslatot.

2016.05.20 09:16MTI

Az oklahomai szenátus csütörtökön megszavazta azt a törvényt, amely bűncselekménnyé minősítené a művi terhességmegszakítást, és bevonná az abortuszt végző orvosok engedélyét is.

A törvény még Oklahoma állam republikánus kormányzója elé kerül. Mary Fallinnak öt napja van arra, hogy aláírja vagy megvétózza a törvényjavaslatot. A kormányzó - szóvivője szerint - egyelőre nem döntött, és addig nem is nyilatkozik az ügyben, amíg stábja át nem tanulmányozza a jogszabályt. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy ha a kormányzó öt napon belül nem írja alá és nem is vétózza meg a törvényjavaslatot, az automatikusan hatályba lép.

A republikánus Nathan Dahm szenátor által előterjesztett törvényjavaslatot 33:12 arányban, de vita nélkül szavazta meg az oklahomai törvényhozás felsőháza. A törvény 1-3 évig terjedő börtönnel tervezi büntetni azt az orvost, aki abortuszt végez, és a művi terhesség-megszakítást akkor sem engedélyezné, ha a várandós nő nemi erőszak miatt esett teherbe. Az egyetlen kivétel: ha az anya élete veszélyben van.

Abortuszpártiak - és az állam orvosszövetsége - szerint a törvény alkotmányellenes. Ervin Yen republikánus szenátor, a testület egyetlen orvos tagja egyenesen "őrültségnek" nevezte a javaslatot.

Az oklahomai alsóház ezzel egyidejűleg elfogadott egy törvényjavaslatot, amely felhatalmazza az állam egészségügyi minisztériumát információs kampány indítására annak érdekében, hogy "megvalósuljon az abortuszmentes társadalom".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.