Ámokfutás

Vérfürdőt rendezett egy afgán rendőr

Nyolc kollégáját ölte meg egy afgán rendőr az erőszak dúlta dél-afganisztáni Zábul tartomány egyik ellenőrző pontján.

2016.05.19 16:28MTI

Gulám Dzsalani Faráhi tartományi rendőrfőnök-helyettes szerint az elkövető elmenekült a helyszínről és több járművet és fegyvert vitt magával. Az incidens a tartományi székhelyen, Kalatban történt helyi idő szerint a kora reggeli órákban - tette hozzá.

A tálibok szóvivője, Kari Juszaf közölte: a radikális iszlamista lázadók felelősek a támadásért és hozzáfűzte, hogy az elkövető "most már velünk van".

Emellett az Uruzgán tartományban két kollégáját ölte meg egy másik rendőr vélhetően egy személyes vita során - közölte egy helyi illetékes.
Az afgán biztonsági erőknél gyakoriak a soraikon belül elkövetett támadások, amelyeket gyakran beépült lázadók hajtanak végre.

Május elején két román NATO-katonát ölt meg két, az afgán hadsereg egyenruháját viselő férfi a dél-afganisztáni Kandahár tartományban. A katonák a NATO Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű missziója keretében afgán rendőrök kiképzésében vettek részt egy katonai támaszponton.

Tavaly szeptemberben pedig egy afgán katona tüzet nyitott amerikai egyenruhások egy csoportjára Dzsalalábádban, legalább egyikük életét vesztette. A merényletet a Hizb-i-Iszlami szélsőséges csoport vállalta, amely a héten véglegesített egy békemegállapodást a kabuli kormánnyal. A dokumentumot várhatóan a következő hetekben írják alá.

A NATO 2014 végén állította le harci bevetéseit Afganisztánban, amit követően elszabadult az erőszak az országban. Az észak-atlanti szervezet és az Egyesült Államok mintegy 13 ezer katonája maradt az országban, jórészt tanácsadói és kiképzői szerepkörben. Ugyanakkor nagyjából 3000 amerikai katona terrorellenes műveleteket hajt végre Afganisztánban.

Az afganisztáni radikális iszlamista tálibok április közepén jelentették be tavaszi offenzívájuk megindítását és a harcok azóta kiterjedtek az ország számos tartományára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.