AIDS

Kártérítést kap a diszkriminációja miatt pert indító kínai HIV-fertőzött

Miután egészségügyi vizsgálatán kimutatták, hogy HIV-pozitív, felmondtak neki.

2016.05.15 23:30MTI

Kártérítés megítélésével, de felemás ítélettel zárult az az eddig példa nélküli munkaügyi per Kínában, amelyet diszkriminációja miatt indított egy HIV-fertőzött tanár - jelentette pénteken a helyi média.

A 33 éves Kujcsou tartományi tanár azokat az oktatási és munkaügyi területért felelős intézményeket perelte, amelyek fertőzöttsége miatt, három év tanítás után, felfüggesztették állásából.

A verdikt szerint Liping megye oktatási hivatalának 9800 jüan (417 ezer forint) kártérítést kell fizetnie a férfinak, aki a délnyugati országrészben szerződése azonnali felbontásáig egy helyi középiskola alkalmazottja volt.

Az ítélőszék ugyanakkor nem adott helyt annak a kártérítési igénynek, amelyet a felperes a történtek miatti mentális sérüléséért követelt.

A férfi azzal érvelt, hogy munkaszerződését a megállapodásnak megfelelően automatikusan meg kellett volna hosszabbítani három év folyamatos munkaviszony után, ám miután egészségügyi vizsgálatán kimutatták, hogy HIV-pozitív, felmondtak neki.

A helyi békéltető fórumokon több tízezer jüant követelt, majd megegyezés híján jogi elégtételért fordult a helyi bírósághoz, ahol elutasították. A mostani döntés a fellebbezés eredménye.

Az állását vesztett férfi ügyvédje az ítélethirdetés után ügyfele elégedetlenségéről számolt be, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a bíróság csupán munkaügyi alapon közelítette meg a kérdést és nem vette figyelembe a megkülönböztetést.

Az esetet és az ügy kimenetelét a hátrányos megkülönböztetés ellen küzdő civil szervezetek hasznosnak tartják, mert szerintük felhívja a figyelmet a jelenségre és arra, hogy Kínában egyelőre nincs jogszabály a munkahelyi diszkriminációra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.