Elnézést kértek

Rosszul sült el a szimulált terrortámadás - nem kellett volna Allah Akbart kiabálni

A közösségi médiában tömegesen érkeztek az üzenetek: a felvételt megtekintők többsége úgy gondolta, hogy teljesen fölösleges volt az iszlám kifejezés ordítása.

2016.05.10 16:58ma.hu

Súlyos kritika érte a manchesteri rendőrséget hétfői terrorellenes gyakorlata miatt - írja a hirado.hu. A Trafford központnál előkészített szimulált támadás "dzsihadista merénylője" ugyanis Allah akbar! (Allah hatalmas!) - kiáltásokkal kezdte meg támadását, így kihívta maga ellen a közvélemény haragját.

Még nem tisztázott, hogy rendőr vagy színész alakította a dzsihadista támadót, de az utolsó képen látható drámai póz láttán az utóbbi tűnhet valószínűbbnek.


You Tube screenshot

Többször is ordította a frázist

A feketébe öltözött, símaszkot viselő férfi a megbeszéltek szerint kitartott kézzel ordibálni kezdett a csarnok közepén, ám a gyakorlatot később az interneten megtekintő nézőknek rögtön szemet szúrt, hogy a vallásos kifejezés nem tartozik a bevált gyakorlatok közé - írta az Independent brit portál.

A szimulált támadás során robbanás rázta meg a boltokkal és több száz önkéntessel teli csarnokot. A jelenlevők védőszemüveggel és fülvédőkkel készültek a "merényletre". A "robbanás" hangjára a földre borultak, majd amikor feltápászkodtak, sikoltozva a legközelebbi boltokba és kávéházakba rohantak menedék után kutatva.

A terrorellenes csapatok is a helyszínen voltak, hiszen Manchester egy Párizshoz vagy Brüsszelhez hasonló terrortámadás esetén azonnali erősítést vezényelne a merénylet helyszínére.

A gyakorlat nagy része arról szólt, hogyan reagálnának a hatóságok egy terrortámadás esetén, a civileket alakító önkénteseknek "csak" a meneküléssel kellett foglalkozniuk.

Rögtön tiltakozást váltott ki az iszlám kifejezés

A merénylet gyakorlásáról készült felvételt megjelentével a Twitter szinte szétrobbant a kritizáló üzenetektől: a felhasználók arra hívták fel a figyelmet, hogy bárki lehet terrorista, az erőszakot nem kell sztereotip módon összekeverni az iszlám hittel.

A Community Safety iszlámellenesség ellen alapított közösségi fórum tagjai viszont azt emelték ki, hogy nem attól fog valódinak tűnni egy terrortámadás, hogy a merénylő Allah akbar-kiáltásokkal kezdi meg akcióját.

"Hiba volt az iszlám kifejezés kiáltása"

A gyakorlatot egy Iszlám Állam-típusú dzsihadista merényletről mintáztuk - mondta a manchesteri helyettes rendőrfőnök, de elismerte, hogy hiba volt az iszlám kifejezés kiáltása közvetlenül az öngyilkos merénylet előtt.

"Elismerjük hibánkat, és elnézést kérünk az általunk okozott sérelmekért" - emelte ki.

Manchester polgármestere, Tony Lloyd szerint a szimulált támadás remek gyakorlási lehetőség volt egy esetleges terrortámadásra való felkészülésben.

A politikus ugyanakkor szintén idegesítőnek nevezte a vallási kifejezés beépítését a gyakorlatba. Szerinte meggondolatlan, szükségtelen és elfogadhatatlan döntést hoztak a szervezők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.