Korrupció

FIFA-botrány: tízezer dokumentumot adott át a nyomzóknak Paraguay

A paraguayi hatóságok tízezer dokumentumot adtak át a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) körül tavaly májusban kirobbant korrupciós botrányt vizsgáló amerikai nyomozóknak.

2016.05.05 16:36MTI

A paraguyai szövetség vezetőinél végzett januári házkutatások során lefoglalt dokumentumok 1991 és 2015 közötti kereskedelmi- és televíziós jogokhoz kapcsolódnak - mondta szerdán Hernan Galeano államügyész.

A FIFA történetének legnagyobb botránya tavaly májusban robbant ki, miután Zürichben, két nappal a FIFA-elnök megválasztása előtt a svájci rendőrség az amerikai ügyészség kérésére a szervezet hét magas beosztású illetékesét vette őrizetbe korrupció vádjával.

Összességében 12 ország 18 jelenlegi és egykori futballvezetője ellen emeltek vádat. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint ők az elmúlt 24 évben 150 millió dollár kenőpénzt fogadtak el.

A történtek ellenére Joseph Blattert két napra rá újraválasztották a FIFA élére, de négy nappal később maga mondott le a nemzetközi szövetség tekintélyét megtépázó korrupciós botrány miatt.

December elején a szervezet két alelnökét, a hondurasi Alfredo Hawit és a paraguayi Juan Ángel Napout tartóztatták le vesztegetés vádjával, az etikai bizottság egy nappal később mindkettejüket 90 napra felfüggesztette. Napout az Egyesült Államokban van, háziőrizetben.

A FIFA februárban jelentősen csökkentette az észak- és közép-amerikai régió szövetség (CONCACAF) és a dél-amerikai CONMEBOL támogatását a hónapokkal korábban kirobbant korrupciós botrányok miatt.

A két kontinentális szövetség elleni eljárás keretein belül már 41 embert gyanúsítanak különböző bűncselekmények elkövetésével az Egyesült Államokban.

A vád szerint számos magas rangú tisztviselő fogadott el kenőpénzt latin-amerikai labdarúgótornák és világbajnoki selejtezőmérkőzések kereskedelmi jogainak értékesítéséért.

A hatóságok zsarolás, pénzmosás és csalás miatt indítottak nyomozást ellenük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.