Megugrott az éltérített hajók, túszejtések száma

Kalózok elleni összehangolt fellépésre készülnek

Összehangolja tengeri járőrözéseit Indonézia, Malajzia és a Fülöp-szigetek az iszlamista kalózok elleni küzdelem jegyében.

2016.05.05 16:26MTI

A három délkelet-ázsiai ország erről csütörtökön kötött megállapodást az indonéziai Yogyakarta városában, miután az utóbbi időben megugrott az eltérített hajók és túszejtések száma a térségben.

Retno Marsudi indonéziai külügyminiszter a három ország katonai és diplomáciai vezetőinek tanácskozását követően bejelentette: "egyeztetett járőrözést fogunk végezni a közös aggodalomra okot adó tengeri térségekben". A tanácskozáson a délkelet-ázsiai országok emellett megállapodtak a titkosszolgálati értesülések hatékonyabb megosztásában, illetve egy forródrót létesítésében, hogy erőteljesebb választ adhassanak a felmerülő regionális válsághelyzetekre.

A délkelet-ázsiai térség kalóztámadásainak jelentős részéért az Abu Sayyaf iszlamista terrorszervezet tehető felelőssé, amely a Fülöp-szigetek olyan területeiről tevékenykedik, ahová nem ér el a törvény keze. Indonézia már korábban is arra figyelmeztetett, hogy a kalózkodás jelentette probléma olyan méreteket ölthet, mint Szomália partjai előtt.

Az indonéziai kikötői hatóságok a Fülöp-szigetek néhány déli térségére már nem adnak ki hajózási engedélyeket a szénszállító hajóknak a gyakori támadásokra tekintettel.

Indonézia a világ legnagyobb kőszénexportőrének számít, és a Fülöp-szigetek kőszénimportjának 70 százalékát fedezi. Elemzők szerint a szóban forgó tengeri térségben évente 40 milliárd dollár (csaknem 11 ezer milliárd forint) értékű áruszállítmány halad keresztül.

Indonézia, Malajzia és a Fülöp-szigetek 2002-ben írtak alá megállapodást közös tengeri határaik védelmének erősítéséről, válaszul az Abu Sayyaf határokon átnyúló támadásaira. Eddig azonban még nem hangolták össze a tengeri járőrözést.

A három ország csütörtöki megállapodása mindössze napokkal azután született, hogy sikerült véget vetni egy túszejtésnek, amelyben iszlamista fegyveresek 10 indonéziai tengerészt hurcoltak magukkal, illetve egy másik esetben egy fogságba ejtett kanadai férfit fejeztek le a Fülöp-szigeteken, miután nem fizettek érte váltságdíjat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.