Amerikai előválasztás

Kasich is kiszáll a küzdelemből, Trump maradt egyedül

Az ohiói kormányzónak számszerűleg már régóta nem volt lehetősége a Republikánus Párt elnökjelöltségének elnyerésére: mindössze egyetlen előválasztást nyert meg, ezt is a szűkebb hazájában.

2016.05.05 08:11MTI

Bejelentette a republikánus John Kasich ohiói kormányzó helyi idő szerint szerda délután, hogy felfüggeszti kampányát, és végleg kiszáll az amerikai elnökjelöltségért folytatott küzdelemből. Ezzel a Republikánus Pártban a milliárdos New York-i üzletember, Donald Trump maradt az egyetlen pályázó az elnöki posztra.

Kasich - miután törölte valamennyi aznapi programját Washingtonban - magánrepülőgépen visszautazott Ohio állam fővárosába, Columbusba, és ott tartott sajtóértekezletén tette meg bejelentését. Érzelmesen, nemegyszer elcsukló hangon beszélt, és a kampánytól, az elnökjelöltségért folyó küzdelemtől már kedden elbúcsúzó Ted Cruz texasi szenátortól eltérően nem magát helyezte előtérbe, hanem mindazon tapasztalatokat, amelyekkel - mint mondta - a kampányban gazdagodott, s amelyeket a jövőben hasznosítani is kíván.

"Elmondani sem tudom, milyen sokat jelent nekem, hogy szeretett Ohióm polgárai segítettek és bíztak bennem. Ezt most kormányzóként szeretném továbbra is meghálálni" - fogalmazott a szűkebb pátriájában népszerű és elismert politikus. "A kampányban szerzett tapasztalataim, találkozásaim honfitársaimmal és a történetek, amelyeket elmondtak nekem, engem is megváltoztattak" - mondta el-elcsukló hangon John Kasich. Konkrét eseteket felidézve búcsúzott az elnökjelöltségért folytatott kampánytól.

Az ohiói kormányzónak számszerűleg már régóta nem volt lehetősége a Republikánus Párt elnökjelöltségének elnyerésére: mindössze egyetlen előválasztást nyert meg, ezt is a szűkebb hazájában, és összesen 153 delegátus támogatta őt a 2472-ből. De lapinformációk szerint abban reménykedett, hogy egy nyílt versenyes elnökjelölt-állító országos konvención a pártelit őt választhatja konszenzusos jelöltnek.

Mostani döntése váratlan volt, a keddi indianai előválasztások éjszakáján ugyanis még azt ígérte, hogy nem adja fel. Szerdai bejelentésével ő lett a tizenhatodik elnökjelölt-aspiráns a republikánus táborban, aki visszavonult a küzdelemtől.

Az ohiói kormányzóval azonban Donald Trumpnak, a nyáron szinte bizonyosan megválasztandó elnökjelöltnek még vannak tervei. Szerdán az amerikai közszolgálati rádióban még csak politikai elemzők latolgatták a kiszivárogtatott híreket, miszerint a New York-i üzletember Kasich alelnökjelöltségét fontolgatja, de már aznap maga Donald Trump is megerősítette ezt az információt egy televíziós interjúban. "Számba vettük és vizsgáljuk ennek lehetőségét" - mondta Trump, aki úgy fogalmazott: ha ő tölti be az elnöki megbízatást, Kasich alelnöksége "nagy segítség lenne".

Donald Trump a nevét viselő New York-i Trump-toronyban fogadta a CNN hírtelevízió munkatársát, akinek hosszas interjút adott, s egy sor bel- és külpolitikai kérdésben fejtette ki nézeteit. Leszögezte egyebek között, hogy kész akár telefonon is egyeztetni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akinek azt mondaná, hogy tartsa távol az orosz légierő gépeit a Baltikumban lévő amerikai hadihajóktól. Mint mondta, egyszerűen ezzel fordulna Putyinhoz: "Ne csináld ezt még egyszer!"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.