Szíria

Az ENSZ az aleppói bűnösök fejét követeli

A helyettes főtitkár háborús bűncselekménynek nevezte a kórházak szándékos bombázását és az éheztetés fegyverként való használatát.

2016.05.05 07:25MTI

Aleppó legutóbbi bombázása az öt éve tartó szíriai polgárháború egyik legsúlyosabb fejleménye - jelentette ki az ENSZ helyettes főtitkára. Jeffry Feltman háborús bűncselekménynek nevezte a kórházak szándékos bombázását és az éheztetés fegyverként való használatát, ezért a felelősök bíróság elé állítását követelte. A sürgősséggel összehívott ENSZ-ülésen az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország képviselője is a szíriai kormányt tette felelőssé az erőszak terjedéséért, míg az orosz nagykövet támogatta a kormányhadsereg fellépését Aleppóban.

Jeffry Feltman a világszervezet Biztonsági Tanácsának Szíriával foglalkozó nyilvános ülésén mondta ezt, amely helyi idő szerint még szerdán kezdődött. Rámutatott, hogy kórházak szándékos bombázása háborús bűncselekmény, akárcsak az éheztetés fegyverként való használata.

Szíria egykor legnagyobb városa és kereskedelmi központja "szisztematikus rombolás" tárgya, és egyre inkább már csak "a váz maradt meg abból, ami egykor volt" - mondta a diplomata. Hozzátette, hogy "a kormány kezén lévő lakónegyedek ellenzéki lövetése szintén halált és pusztulást hoz".

A város keleti részében maradt 300 ezer ember állandó félelemben él a levegőből érkező támadásoktól, például a hordóbombáktól. A nyugati rész 1,3 millió lakosa pincékben húzza meg magát az ágyútűz és az aknavetők elől, amelyek tovább rombolják, ami a lakóhelyükből még megmaradt - vázolta fel a helyzetet Stephen O,Brien, az ENSZ humanitárius főtitkárhelyettese.

Mindketten az ellenségeskedések azonnali és teljes leállítását követelték, akárcsak a BT mind a 15 tagállama. Feltman javasolta, hogy a tetteseket állítsák a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé. Egy ilyen próbálkozást 2014-ben Oroszország és Kína egyszer már megakadályozott.

A sürgősséggel összehívott ülésen Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország képviselője a szíriai kormányt vádolta az erőszak terjedéséért, míg az orosz nagykövet támogatta a kormányhadsereg fellépését Aleppóban a "terrorista" csoportok ellen.

Az Iszlám Állam terrorszervezet adóztatással, műkincsek csempészetével és elrabolt emberekért követelt váltságdíjból igyekszik növelni a bevételeit, amióta az ellene hozott szankciók és a légi háborúban lerombolt olajlétesítményei jövedelme lecsökkent, de nem szenved hiányt sem fegyverekben, sem harcosokban - tájékoztatta a Biztonsági Tanácsot Gerard van Bohemen új-zélandi nagykövet, a szankciók hatását figyelő bizottság elnöke.

A legújabb jelentések szerint az új fegyveresek toborzása lelassult, ennek ellenére "a becslések szerint akár 30 ezer külföldi terrorista is érkezhetett Irakba és Szíriába mindeddig - mondta.

A nagykövet úgy véli, hogy az Iszlám Állam fenyegetése - a szervezet területi veszteségei ellenére - földrajzilag tovább terjed. Ahogy növekszik az Irakban és Szíriában rá gyakorolt nyomás, egyes harcosok hazatérnek.

Köztük vannak kiábrándultak, de olyanok is, akik radikalizálódtak, és szoros hálózatot tartanak fenn. Ők komoly veszélyt jelentenek a nemzetközi biztonságra - magyarázta -, hiszen már bebizonyosodott az a képességük, hogy gyors és átgondolt támadásokat szervezzenek.

Az Iszlám Államhoz csatlakozó fegyveresek folyamatosan teret nyernek Líbiában, Afganisztánban és Jemenben, és egyre fontosabbá válnak a terrorszervezet túlélése szempontjából - emlékeztetett a diplomata.

Van Bohemen szerint egyre nehezebb a külföldi terrorista harcosok mozgásának a nyomon követése, mert most már nem a konfliktussal közvetlenül szomszédos országokba utaznak, hanem kerülő útvonalakat keresnek, és gyakran több útlevelet használnak.

A nagykövet emiatt felszólította a világ országait, hogy tartsák be az ENSZ határozatait, amelyek az információk megosztását írják elő.

A város utolsó gyermekorvosának haláláról készült döbbenetes erejű bejegyzés

Lenyitva magyarul is olvasható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.