Diktatúra

Kiszabadulhat a Tienanmen téri diáklázadások börtönben lévő utolsó elítéltje

Miao életének több mint felét töltötte fogságban, volt cellatársa vékonydongájú embernek írta le, akire még a lábbilincset sem tették fel, mert annak súlyával nem tudott volna haladni.

2016.05.03 19:16MTI

Még az idén kiszabadulhat börtönéből az 1989-es pekingi Tienanmen téri diáktüntetések időszakának utolsó még fogságban lévő lázadója, az 51 éves Miao Tö-sun, akit 25 éves korában ítéltek először halálra, majd életfogytig tartó szabadságvesztésre - számoltak be hírügynökségek a jól értesült, amerikai székhelyű Tuj Hua Alapítvány igazgatójának közlésére hivatkozva.

John Kamm közleményében tudatta, hogy információik szerint Miao, akinek büntetését jó magaviseletére, illetve egészségi állapotára való tekintettel immár harmadik alkalommal enyhítették, október 15-én véglegesen elhagyhatja a pekingi Jancsing börtön épületét. Ismereteik szerint Miao hepatitis B betegségben és skizofréniában szenved.

Az egykori pekingi gyári munkás bűne állítólag az volt, hogy a főváros Vukung közúti felüljárójánál egy égő harckocsira egy szemetes kosarat dobott. Ügyét 1989 júliusában tárgyalták, októberben ítélték felfüggesztett halálbüntetésre, majd életfogytig tartó büntetésre. Börtönévei alatt állítólag sok időt töltött a kórház pszichiátriai osztályán. A nemzetközi sajtóban évek óta "az utolsó Tienanmen téri rabként" emlegették.

Miao életének több mint felét töltötte fogságban, volt cellatársa vékonydongájú embernek írta le, akire még a lábbilincset sem tették fel, mert annak súlyával nem tudott volna haladni.

Feltételezések szerint a csaknem 27 évvel ezelőtti, 7 hét után fegyveres erővel levert tüntetéssorozat szervezői, résztvevői közül mintegy 1600 embert állítottak bíróság elé és ítéltek el.

Azon találgatásokra, hogy Miao Tö-sunt vajon miért tartják oly sokáig börtönben, amikor számos elítéltet már szabadon engedtek, korábbi rabtársai azt állították, a férfi nem volt hajlandó aláírni, hogy sajnálja részvételét a tüntetésekben, és visszautasította részvételét a munkával történő átnevelés intézményében is. Helyette inkább a cellájában újságokat olvasva töltötte az időt.

A már szabad elítéltek nyilatkozatai alapján a bíróságok annak idején a súlyosabb büntetéseket az "egyszerű átlagpolgárokra" mérték, "akiknek jó kapcsolataik voltak vagy egyes szervezetek támogatását élvezték" rövidebb idejű szabadságvesztést kaptak. Vang Tant, a tüntetések egyik utóbb híressé vált vezéralakját például 4 év börtönre ítélték. Vang később az amerikai Harvard Egyetemen szerzett diplomát és jelenleg Tajvanon tanít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.