Illegális bevándorlás

Horvát lap: visszaküldik Horvátországba azt ott regisztrált migránsokat

Az illegális bevándorlók a migránshullámmal érkeztek Európába. Horvátországban tavaly szeptember óta közel 800 ezer Közel-Keletről érkező bevándorlót regisztráltak.

2016.05.02 11:47MTI

A zágrábi menekültközpontban háromszáz bevándorló tartózkodik, közülük ötvenet Szlovéniából, Ausztriából, Svédországból, Svájcból, valamint Norvégiából toloncoltak vissza Horvátországba a dublini egyezmény értelmében - írta a Vecernji List horvát napilap hétfőn.

A lap arról cikkezet, hogy az említett illegális bevándorlók több hónapot is eltöltöttek egy-egy nyugat-európai országban, majd miután ott elutasították menedékjogi kérelmüket, a hatóságok alkalmazták a dublini rendeletet, és visszaküldték őket abba a tagállamba, amelyben beléptek az EU területére.

A cikk szerzője többekkel is beszélt közülük, akik elmondták: Svédországban sokan várnak még arra, hogy visszatoloncolják őket Horvátországba, ahol először kerültek nyilvántartásba. Az illegális bevándorlók a migránshullámmal érkeztek Európába. Horvátországban tavaly szeptember óta közel 800 ezer Közel-Keletről érkező bevándorlót regisztráltak.

A zágrábi menekültközpontban szír, iraki, afganisztáni és iráni bevándorlók várják menekültkérelmük elbírálását. Nemrég tüntetést is szerveztek: nem megfelelőek életkörülményeikre, valamint kilátástalan jövőjükre panaszkodtak.

Szerintük ehetetlen élelmet szolgálnak fel nekik, nincs lehetőségük orvosi ellátásra, nyelvtanulásra, továbbá gyermekeik iskoláztatására, és nagyon kevés a pénz is, amit kapnak (13 ezer forint havonta). A belügyminisztérium közleményben cáfolta a migránsok vádjait.

Az ellátást illetően különbözik a migránsok véleménye. A cikk szerzője beszámolt arról, hogy míg egyesek továbbra is azt állították, katasztrofális körülmények között élnek, mások dicsérték Horvátországot, és emiatt a két tábor között majdnem verekedést tört ki az újságíró jelenlétében.

A múlt héten Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa Horvátországi tartózkodása alatt ellátogatott a menekültközpontba, és felhívta a horvát kormány figyelmét, hogy új befogadóközpontok létrehozására van szükség, mert a meglévők túlzsúfoltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.