Illegális bevándorlás

Kofi Annan: a migránsok befogadása politikai akarat és megértés kérdése

Az ENSZ főtitkára szerint csak politikai akarat és megértés kérdése a migránsok befogadása, és az 500 milliós Európának nem lett volna nehéz egymillió embert befogadnia közös politikával és minden állam együttműködésével

2016.05.01 10:22MTI

Kofi Annan a Corriere della Sera olasz napilapnak vasárnap úgy fogalmazott, azt remélte, hogy a migrációs válság egységesíti Európát a megosztás helyett.

Nem helyes elvárni, hogy Olaszország és Görögország egyedül állja a migrációs áramlat terhét, csak azért, mert a migránsok első belépési pontjának számítanak - tette hozzá.

"Biztosan tudom, hogy a migrációt nem lehet leállítani. Meg kell találni a módját a kezelésének úgy, hogy az hasznos legyen a kiindulási, a tranzit- és a célország számára is. Ez a migránsok érdekét is szolgálja. Aki azt gondolja, hogy megállíthatja az áramlatot a kapuk bezárásával, álmodik" - mondta az afrikai Ghánából származó politikus.

Európában "a centrumpártok hallgattak, mert attól tartottak, hogy szavazatokat veszítenek, a szélsőségesek viszont meglovagolták az emberek haragját" - közölte.

A volt ENSZ-főtitkár hangsúlyozta, "könnyű egy politikusnak saját sikerét a haragra építeni, és sokan ezt teszik. (...) De a világnak olyan politikusokra van szüksége, akik megoldásokat hoznak. A harag érzelmi elégedettséget nyújthat, de nem kínál megoldásokat".

Kofi Annan szerint az európai országok kezdik megérteni, hogy a "helyes út" a migráció közös ellenőrzése és a terhek megosztása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.