Bagdad

Síita tüntetők rohanták meg az iraki parlamentet

Több száz síita hatolt be az erősen védett zöld zónába, miután Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a parlament nem szavazott meg semmiféle "tisztán technokrata" kormányt.

2016.04.30 16:58MTI

A hitszónok híveinek százai a hírek szerint átmásztak a védett körzetet elzáró falon, egyes jelentések szerint többen épületeket – köztük az iraki parlament épületét is - rongáltak meg, bár a behatolók egy másik része visszafogottságra intette őket.

A randalírozásba is torkollott megmozdulásra a tüntetők azután szánták el magukat, hogy Muktada asz-Szadr egy nyilvános rendezvényen adott hangot a törvényhozó testület iránti elégedetlenségének. Azt várta ugyanis, hogy olyan kormányalakítás történik, amelyben kizárólag független szakértők vezetik a kulcsfontosságú tárcákat, mert csak így szorulhat vissza a korrupció, amely hátráltatja Bagdadot a közszolgáltatások ellátásában. Ráadásul az országban az Iszlám Állam terrorszervezettel is fel kell venni a harcot, arról nem is beszélve, hogy érdemben kellene foglalkozni az alacsony olajárak miatti pénzügyi válsággal.

Pedig Haider al-Abádi kormányfő megpróbált engedni a nyomásnak, március 31-én be is mutatta átalakított kabinetjét a parlamentnek.

A honatyák néhány nappal ezelőtt meg is szavazták a kabinet részleges átalakításáról szóló javaslatot, de Muktada asz-Szadrot ez nem elégítette ki, mert nem tartotta valóban szakértőinek az új kormányt, tekintve - mint maga panaszolta - politikai pártok emberei továbbra is helyet foglalnak benne.

S mivel a hitszónok februárban 45 napot adott a miniszterelnöknek arra, hogy reformtervezetet terjesszen elő a kormányról, azzal fenyegetve meg őt, hogy ha ez nem történik meg kielégítően, akkor hívei támadást intézhetnek a zöld zóna ellen.

Hívei ezt követően több héten át tüntettek a kormány ellen, és szombaton úgy vélték, hogy Muktada asz-Szadr "megadta a jelet". Még akkor is, ha a hitszónok szombati beszédében nem szólította fel egyértelműen őket a zöld zónába történő betörésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.