Illegális bevándorlás

Egy orosz harci repülő ráorsózott egy amerikaira

Ismét veszélyesen közel került egymáshoz két gép.

2016.04.30 13:03MTI

Egy orosz harci repülőgép ismét "nem biztonságos és nem professzionális módon" közelített meg egy amerikai felderítő repülőt a Balti-tenger feletti nemzetközi légtérben a Pentagon helyi idő szerint pénteki tájékoztatása szerint, a CNN amerikai hírtelevízió arról számolt be, hogy az orosz pilóta orsómanőverrel repült el az amerikai gép fölött.

Az Egyesült Államok európai parancsnokságának stuttgarti adatai szerint az eset pénteken történt.

Twitter Taiwan News - Szu-24

A Balti-tengeri térségében tartózkodó két amerikai védelmi tisztségviselő közölte, az amerikai RC-135 típusú felderítő repülőgép rutinrepülést végzett nemzetközi vizeken, amikor az SZU-27-es orosz vadászgép kevesebb mint tíz méterre megközelítette.

Bill Urban, a Pentagon szóvivője hangsúlyozta, egyetlen pilóta nem biztonságos és nem professzionális magatartása is országok közötti feszültség szükségtelen fokozásához vezethet. "Az elmúlt évben több incidens is előfordult, amikor orosz katonai repülőgépek komoly biztonsági aggodalmakat keltve más, levegőben vagy tengeren közlekedő járművek közvetlen közelébe repültek, és nagyon aggasztónak tartjuk az efféle viselkedést" - szögezte le Urban.

Április közepén ugyancsak egy SZU-27-es orosz nehéz elfogó vadászrepülőgép mindössze 15 méterre közelített meg egy RC-135-ös amerikai felderítő katonai repülőgépet. Ezt megelőzően egy orosz Szu-24-es bombázó vészesen megközelítette a Balti-tengeren hajózó Donald Cook rombolót.

John Kerry amerikai külügyminiszter veszélyesnek és provokatívnak minősítette az orosz harci repülőgép manőverét, és felhívta a figyelmet arra, hogy a katonai erő használatára vonatkozó szabályok szerint a romboló akár le is lőhette volna az orosz gépet.

Az orosz védelmi minisztérium álláspontja szerint a Szu-24-es tiszteletben tartotta a biztonsági előírásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.