Illegális bevándorlás

Híosz szigetén egyre nő a feszültség

Egy csoport helyi lakos lezárta az egyik helyi menekülttáborhoz vezető utat, hogy megakadályozzák tíz újabb lakókonténer odaszállítását.

2016.04.29 13:21MTI

Miután a héten zavargások törtek ki egy leszboszi menekülttáborban, fokozódott a feszültség az ugyancsak az Égei-tengeren lévő Híosz szigetén is, amikor egy csoport helyi lakos lezárta az egyik helyi menekülttáborhoz vezető utat, hogy megakadályozzák tíz újabb lakókonténer odaszállítását - jelentette pénteken a Kathimerini című görög napilap.

A csütörtöki akciójukkal a szigetlakók meg akarták akadályozni, hogy további migránsokat és menekülteket szállásoljanak el a túlzsúfolt híoszi menekülttáborban.

Görög hatósági adatok szerint jelenleg több mint 2100 menekült tartózkodik a szigeten, míg a tábort eredetileg 1100 ember befogadására tervezték.

Az Európába érkezett menedékkérők attól tartanak, hogy az EU-török migrációs egyezmény értelmében visszaszállítják őket Törökországba.

Szerda este kudarcot vallott a görög hatóságok kísérlete, hogy a túlzsúfoltság enyhítése érdekében 200 embert hajóval átvigyenek a közeli Lérosz szigetére. Kiderült az is, hogy hét külföldi aktivista hamis információk terjesztésével szándékosan zavart keltett a menedékkérők körében, amikor a hajón ülő embereknek azt kiáltották oda a kikötőből, hogy Törökországba szállítják őket, és meneküljenek, amíg tudnak.

Erre a migránsok feltépték a fedélzeti korlátot, és elfutottak. Végül mindössze 39 embert sikerült átszállítani Léroszra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.