Illegális bevándorlás

Migránsok százait mentették meg Líbia partjainál

A migránsokkal teli csónakok és hajók mindannyian Líbiából indultak útnak Dél-Olaszország felé, de alig értek a nyílt tengerre, vészjelzést adtak le.

2016.04.29 13:08MTI

Mintegy hatszáz embert mentettek ki a Földközi-tengerből Líbia felségvizein az olasz parti őrség irányításával az elmúlt huszonnégy órában - közölte az olasz parti őrség parancsnoksága az MTI-vel pénteken.

Egy 121 embert szállító gumicsónaknak egy olasz hadihajó sietett a segítségére, amely a "Biztos tenger" elnevezésű olasz katonai misszióban ellenőrzi a líbiai partokat.

További négy, migránsokat szállító hajó utasait az EunavforMed európai katonai műveletben szolgáló spanyol és német hajók mentették ki a nyílt tengeren bajba jutott vízi járművekről.

A migránsokkal teli csónakok és hajók mindannyian Líbiából indultak útnak Dél-Olaszország felé, de alig értek a nyílt tengerre, vészjelzést adtak le.

A migránsok egy része pénteken érkezik meg a dél-olaszországi kikötőkbe, ahol regisztrálni fogják őket.

Ezzel egy időben a szicíliai Trapaniba megérkezett az a 245 fős csoport, amelynek tagjait a péntekre virradóan mentették ki a Szicíliai-szorosban. Többségük az afrikai Elefántcsontpartról, Nigériából, Ghánából és Guineából indult el először Líbia, majd innen Olaszország felé.

Az idei évben január és március között majdnem húszezren érkeztek a dél-olaszországi partokra, majdnem kizárólag Líbiából és Egyiptomból, majdnem kétszer annyian mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. A migránsok majdnem kivétel nélkül afrikaiak. A Földközi-tengeren uralkodó rendkívül jó idő is segíti a tengeren való átkelést, de a létszámnövekedést az olasz hatóságok elsősorban a líbiai politikai helyzettel magyarázzák. Az emberkereskedők ugyanis folyamatosan indítják útnak a migránsok csoportjait attól tartva, hogy a líbiai nemzeti egységkormány megalakulását követően előbb-utóbb stabilizálódhat az ország helyzete, vagy egy esetleges nemzetközi katonai fellépés megakadályozhatja az átkelést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.