Ukrán válság

A tűzszünet betartására szólított fel az ukrán elnök a húsvéti ünnepek alatt

Közben ismét civilek vesztették életüket a harcok következtében.

2016.04.29 12:35MTI

Tényleges tűzszünetre szólította fel a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárokat Petro Porosenko ukrán elnök az ortodox húsvét előtti nagypénteki Facebook-üzenetében, hangsúlyozva, hogy az ünnep alatt Oroszország ezzel bizonyíthatja keresztényi elkötelezettségét. Közben ismét civilek vesztették életüket a harcok következtében.

Az államfő biztosított afelől, hogy az ukrán fegyveres erők betartják a fegyvernyugvást, amennyiben a másik fél is így tesz. Reményét fejezte ki, hogy a tűzszünet nemcsak átmeneti lesz a húsvéti ünnepek idejére, hanem állandósul a harcok sújtotta keleti országrészben.

A kijevi hadműveleti parancsnokság pénteki közleménye szerint előző nap összesen tíz alkalommal nyitottak tüzet a szakadárok az ukrán katonák állásaira.

Az önkényesen kikiáltott szakadár Donyecki Népköztársaság előző nap arról adott hírt, hogy az egyik útellenőrző pontjuknál tüzérségi lövedékek csapódtak be, aminek következtében négy civil - egy nő és három férfi - életét vesztette. A helyszínre érkező EBESZ-megfigyelők megerősítették a szakadárok állítását. A misszió jelentése szerint a Donyecktől 23 kilométerre délnyugatra, a frontvonaltól négy kilométerre keletre fekvő Olenyivka településnél lévő posztnál két aknatölcsért láttak és három felborult személyautót. A vizsgálat előzetes eredménye szerint legalább 122 milliméter kaliberű, nehéztüzérségi fegyverrel adták le a lövéseket.

A kijevi parancsnokság pénteken cáfolta, hogy az ukrán fegyveres erőknek köze lenne a támadáshoz. A sajtószolgálat közlése szerint a kormányerők első védelmi vonala 6,6 kilométerre van a becsapódás helyszínétől. Állításuk alapján az ottani erőknek 82 milliméteres aknavetőik vannak, amelyek hatótávolsága három, illetve 4,2 kilométer. Kijev az incidenst "cinikus, előre kitervelt terrortámadásnak" minősítette, amelyet szerinte az "orosz megszállók" azért hajtottak végre, hogy az ukrán fegyveres erőket tegyék érte felelőssé.

Pénteken a Donyeck megyei kormányzói hivatal arról számolt be, hogy újabb két civil sérült meg a harcok következtében, ezúttal a fegyveres erők által ellenőrzött oldalon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.