Diktatúra

Tíz év kényszermunkára ítéltek egy amerikait Észak-Koreában

A hatóságok szerint bevallotta, hogy "megbocsáthatatlanul súlyos kémkedést" követett el, egyebek között katonai és államtitkokat lopott el Phenjantól.

2016.04.29 11:35MTI

Államellenes felforgatásért és kémkedésért tíz évi kényszermunkára ítélt az észak-koreai legfelsőbb bíróság egy koreai születésű amerikai állampolgárt - jelentették pénteken hírügynökségek.

Kim Dong Csult októberben tartóztatták le, és a hatóságok szerint bevallotta, hogy "megbocsáthatatlanul súlyos kémkedést" követett el, egyebek között katonai és államtitkokat lopott el Phenjantól, gyalázta az ország vezetését, és meg akarta dönteni társadalmi rendszerét - írta a Hszinhua hírügynökség, további részletek és forrás megjelölése nélkül.

Kim 1953-ban született Szöulban, 1972-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba, és 1987-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot. 2005-ben az észak-koreai határtól 10 kilométerre lévő Jencsi kínai városba költözött. 2008-ban kereskedelmi céget alapított az észak-koreai Raszon különleges gazdasági övezetében, ahol sok kínai cég tevékenykedik.

Az észak-koreai ügyészség szerint ettől kezdve Kim Dong Csul rendszeresen "reakciós propagandát" fejtett ki a phenjani hatalom ellen, és "az Egyesült Államok felsőbbségéről szóló elméletekkel mérgezte a helybeli lakosok elméjét, hogy ezzel megrendítse az ország politikai és társadalmi rendszerének stabilitását".

Azután kezdett el kémkedni Észak-Korea ellen, amikor 2013-ban kapcsolatba került dél-koreaiakkal, akik azzal bízták meg, hogy gyűjtsön titkos információkat a rendszerről, egyebek között az ország atomlétesítményeiről, atomkísérleteiről, fényképezzen le hadihajókat.

A vádirat szerint, mikor október 2-án letartóztatták, Raszonban egy helyi lakostól SD-kártyát vett át, amelyen fényképek voltak a piacról és dokumentumok az észak-koreai atomprogramról.

Kim Dong Csul beismerte és megbánta bűneit, méltányos ítéletet kért a bíróságtól - írta a Hszinhua.

Kim letartóztatása januárban vált ismertté, amikor a CNN hírtévé stábja Észak-Koreában járt, hogy interjút készítsen egy szintén kényszermunkára ítélt amerikai diákkal, Otto Warmbierrel. Erre az alkalomra a phenjani hatóságok megszervezték Kim Dong Csul találkozását is az újságírókkal.

Észak-Korea gyakorta tartóztat le turistaként az országba látogató nyugati állampolgárokat. Az Egyesült Államok és Kanada nem is ajánlja, hogy állampolgárai a kommunista országba utazzanak. Észak-Koreában raboskodik egy kanadai lelkész is, akit életfogytig tartó börtönre ítéltek felforgatás vádjával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.