Dzsihád John

Migránsként kezdte az Iszlám Állam hóhéra

Így tudott észrevétlenül kiszökni Nagy-Britanniából.

2016.04.28 14:58ma.hu
Dzsihád John (Fotó: Twitter)

Migránsként hagyta el Nagy-Britanniát, majd hat másik országon utazott át észrevétlenül Mohammed Emwazi, aki Dzsihád John néven az Iszlám Állam hóhéraként tett szert nemzetközi hírnévre - írja a Hirado.hu.

A férfi utazásairól az Iszlám Állam havi magazinja közölt egy cikket, melyben Mohammed Emwazi útitársa, egy névtelen harcos mesél közös utazásukról. A két férfi a migrációs útvonalakat követte, és 2012 nyarán elérték Rakka városát, a dzsihadisták központját.

Egész Európán átutaztak

A férfiakat egy teherautóban csempészték át a La Manche-csatornán, a névtelen harcos írásában ki is emelte, hogy meglepően könnyű volt kijutni az országból. A bejutás szigorú szabályaihoz képest semmiség volt elhagyni az országot.

Miután Nagy-Britannia "kiengedte" a brit tikosszolgálatok feketelistáján szereplő feltételezett dzsihadistát, Emwari és társa Brüsszelbe kocsizott, ahol Albániába váltottak repjegyet. Attól egy cseppet sem tartottak, hogy bárki is értesítheti a brit hatóságokat. Igazuk volt, valóban nem szúrtak szemet senkinek.

Brüsszelben leborotválták a hajukat, majd miután megéheztek, beültek egy helyi kávézóba. Mindkettejüknek volt brit útlevele, de Brüsszelben átváltottak a hamisított francia okmányaikra. 30 ezer euró "költőpénzt" is hoztak, ezért nem kellett szigorúan követni az útitervük minden lépését.

Viszont Belgiumban aggódni kezdtek, hogy egy Brüsszel-Albánia direkt járat esetlen gyanút kelthet, így inkább Korfut jelölték meg úticéljuknak.

Ott ezer eurót adtak egy embercsempésznek, aki hajóval átvitte őket Kasztóriába, ahonnan egy taxival mentek át Thesszalonikibe. Itt bezárták őket, de négy nap után elengedték mindkettejüket.

Ezt követően Isztambulba mentek, ahol az összes hatósági ellenőrzésen átengedték őket, sőt, kéthónapos vízumot is kaptak, mellyel szabadon közlekedhettek. Ezt követően már problémamentes volt az útjuk: az Iszlám Állam dzsihadistákat küldött eléjük, akikkel Szíriába utaztak.

Az Iszlám Állam hírhedt hóhéra rengeteg nyilvános kivégzést hajtott végre Szíriában, a propagandavideókon többnyire nyugati túszokat végzett ki torkuk elvágásával. Brit állampolgársága ellenére gyűlölte londoni életét, ezért ahogy tehette, csatlakozott a dzsihadistákhoz.

Dzsihád John lett belőle

Mohammed Emwazi annak a terrorbandának volt a tagja, akik az első nyilvános kivégzéseket hajtották végre Szíria északi részén. Ők végeztek James Foley amerikai újságíróval és John Cantlie brit fotóssal is.

Az Iszlám Állam hírhedt hóhérával tavaly novemberben végzett vele egy jól irányított amerikai dróncsapás Rakkában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.