Iszlám Állam

Szíriába kiutazni készülő szülőket is őrizetbe vettek Olaszországban

Összesen hat embert vettek őrizetbe Lecco, Varese és Milánó területén.

2016.04.28 10:44MTI

Az Iszlám Állam terrorszervezethez (IÁ) Szíriában csatlakozni akaró kétgyermekes szülőket is őrizetbe vettek az észak-olaszországi Lombardia és Piemont tartományban az olasz rendőrség terrorizmusellenes egységei csütörtökön.

Összesen hat embert vettek őrizetbe Lecco, Varese és Milánó területén. Az olasz rendőrség közleménye szerint a nemzetközi terrorizmust pártoló "iszlám szélsőségesekről" van szó. Közöttük vannak egy kétéves és egy négyéves kisgyerek szülei, marokkói származású olasz állampolgárok, akik készen álltak családostul Lecco városából Szíriába utazni, hogy ott az Iszlám Állam (IÁ) fegyvereseihez csatlakozzanak. Velük készült Szíriába utazni egy Olaszországban élő 23 éves marokkói fiatalember is, akinek fivérét tavaly szintén terrorizmus pártolása miatt kiutasították Olaszországból, majd azóta a hírek szerint a szíriai harcokban életét veszítette.

A Szíriába készülő család egy másik családdal állt kapcsolatban, amely 2015 februárjában szintén Leccóból a közel-keleti országba költözött. A marokkói családfő és olasz felesége három kiskorú gyermekkel egyik napról a másikra hagyta el Olaszországot, és autóval ment a török-szíriai határig, ahol nyomuk veszett. Az olasz hatóságok szerint ez a szíriai férfi interneten állt kapcsolatban más Leccóban élő családokkal, amelyeket az IÁ számára "toborzott". Az általa Olaszországba küldött fényképeken saját gyermekei az IÁ egyenruhájában láthatók, más felvételeken az IÁ mártír terroristáit éltetik.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter egy televíziós interjúban úgy fogalmazott, hogy az őrizetbe vett személyek "nagyon csúnya dolgokra készültek, annak a lehetőségét is mérlegelték, hogy merényleteket vagy erőszakos cselekményeket hajtanak végre Olaszországban". Az olasz hatóságok hónapok óta ellenőrzés alatt tartották a csoport tagjait: lehallgatott telefonbeszélgetéseik arra utaltak, hogy a már Szíriában tartózkodó marokkói férfi merényletet szervezett, és a helyszín a tervek szerint Róma lett volna, mégpedig az ide érkező keresztény zarándokok célbavételével - mondta el Maurizio Romanelli helyettes államügyész a csütörtöki sajtótájékoztatóján. A merényletet egy Olaszországban élő, ismert fiatal marokkói ökölvívó hajtotta volna végre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.