Ítélet

Nem a szurkolók okozták a 96 halálos áldozatot követelő 1989-es Hillsborough-tragédiát

27 év után döntött az esküdtszék: a rajongók viselkedése semmilyen szerepet nem játszott a tömeghisztériává vált helyzet kialakulásában, amely 96 Liverpool-szurkoló halálához vezetett.

2016.04.26 14:40ma.hu

Így döntött kedden a warringtoni esküdtszék. Az ítélet a katasztrófa után 27 évvel született meg - írja a hirado.hu.

Nem a szurkolók okozták az 1989-es Hillsborough-tragédiát - jelentették be az esküdtek kedden Warringtonban.

A döntés értelmében a felelősség automatikusan áthárulhat a biztonsági hibát elkövető személyekre. A meccs idején a stadionban szolgálatot teljesítő rendőrfőnököt gyilkossággal is megvádolhatják.

David Duckenfield volt rendőrfőnök tavaly már bevallotta, hogy ő rendelte el a C-kapu kinyitását a szurkolók gyorsabb bejutásának érdekében. A férfi a tragédia után még azt állította, hogy a szurkolók törték át a bejáratot, azaz ők okozták a tragédiát.

Zokogva ünnepeltek az áldozatok hozzátartozói

A tragédia áldozatainak családtagjai a bíróság előtt várták az ítélethirdetést. Sokan Liverpool-molinóval, feltartott kézzel ünnepelték a "győzelmet", sokan sírva fakadtak a megkönnyebbüléstől és az emlékektől. Sokan ujjongva rohantak ki a bíróság épületéből, és dalra fakadtak.

hirado.hu

A 3-as és 4-es szektor csapdája

Az 1989. április 15-én rendezett Liverpool-Nottingham FA Kupa-elődöntőben eleinte csak fokozatosan engedték be a  liverpooli szurkolókat a nekik elkülönített, állóhelyes szektorokba, ahol körülbelül 1600-1600 embert tudott biztonságosan befogadni "teraszonként".

A meccs előtt fél órával a 3-as és a 4-es szektor már tömve volt, és az utcán is óriási tömeg gyűlt össze a bejárati forgókeresztek vaskorlátai előtt.

A rendőrség ekkor követte el a végzetes hibát: a bejutás meggyorsítása érdekében kinyitották a C jelzésű kijáratot - csakhogy ennek folyosója éppen a 3-as és 4-es szektorhoz vezetett.

A már bent lévők a korlátnak szorultak, aki tehette, a kerítésen keresztül próbált átmászni az üres szektorokba vagy a játéktérre. Akinek ez nem sikerült, az összezúzódott a vaskorláton és a drótkerítésen, halálra taposták vagy egyszerűen megfulladt.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.