Évforduló

Putyin: Csernobil súlyos lecke volt az emberiség számára

"A tragédia léptéke mérhetetlenül nagyobb lehetett volna azon tűzoltók, katonák, szakértők, egészségügyi dolgozók példa nélküli bátorsága és elkötelezettsége nélkül, akik becsülettel teljesítették állampolgári kötelességüket."

2016.04.26 13:48MTI

A csernobili katasztrófa súlyos lecke volt az emberiség számára, következményeit csakis önfeláldozással lehetett enyhíteni - hangsúlyozta az atombaleset 30. évfordulóján a következmények elhárításának részvevőihez intézett táviratban Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyin rámutatott, hogy a katasztrófának a mai napig súlyos utóhatásai vannak mind a természetre, mind az emberek egészségére.

"A tragédia léptéke mérhetetlenül nagyobb lehetett volna azon tűzoltók, katonák, szakértők, egészségügyi dolgozók példa nélküli bátorsága és elkötelezettsége nélkül, akik becsülettel teljesítették állampolgári kötelességüket" - írta az orosz elnök a Kreml honlapján közzétett üdvözletében.

Putyin szavai szerint azokat, akik részt vettek a szörnyű katasztrófa következményének felszámolásában "joggal tekintjük igazi hősöknek és fejet hajtunk az elhunytak szent emléke előtt". Az elnök ugyancsak méltatta a mentés veteránjait, akik nem felejtették el életüket vesztett társaikat, támogatják családjukat és a társadalmi élet aktív részvevői.

Az ukrajnai Csernobil atomerőművének negyedik reaktorblokkjában 1986-ban bekövetkezett baleset nyomán több, mint 115 ezer embert evakuáltak a létesítmény 30 kilométeres körzetéből. A következmények felszámolására több mint 600 ezer szovjet katonát és civilt vezényeltek ki.

A VCIOM orosz állami közvélemény-kutató intézetnek a keddi Kommerszantban közölt adatai szerint az oroszok 58 százaléka támogatja ma a nukleáris energetika fejlesztését. 1990-ben, vagyis négy évvel a baleset után csak a megkérdezettek 14 százaléka vélekedett így, és 56 százalékuk elutasítóan nyilatkozott. A szkeptikusok részaránya 2016-ra 28 százalékra csökkent.

A válaszadóknak ugyanakkor csak 20 százaléka zárta ki annak a lehetőségét, hogy az elkövetkező egy-két évben a csernobilihez hasonló baleset történjen valamelyik orosz nukleáris létesítményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.