Ítélet

Pert nyert Breivik, a norvég tömeggyilkos

Az oslói kerületi bíróság szerda délután közölte a Breivik javára hozott döntését: a férfi emberi jogait megsértette a norvég kormány. Többek között a hideg kávéra panaszkodott.

2016.04.20 15:51MTI

Megnyerte a norvég kormány ellen "embertelen bánásmód" jogcímen indított perét Anders Breivik norvég tömeggyilkos, aki 2011-ben 77 ember életét oltotta ki egy nyári táborba - írja a hirado.hu.

Az oslói kerületi bíróság szerda délután közölte a tömeggyilkos javára hozott döntését: a férfi emberi jogait megsértette a norvég kormány - jelentette a brit Independent.

A tömeggyilkos azért perelte be a norvég kormányt, mert elmondása szerint rosszul tartják és már 5 éve meg akarják gyilkolni.

Márciusi tárgyalásán hangsúlyozta: haláláig kitart és harcol a nácizmusért és az emberi jogaiért.

Kihűlt kávéval "kínozták" a tömeggyilkost

Testápoló, margarin és internet nélkül kell börtönbüntetését töltenie - erre is panaszkodott a 77 embert meggyilkoló Anders Behring Breivik, aki fogva tartásának körülményei miatt beperelte a norvég kormányt.

Breivik a tárgyalásán elmondta, hogy tarthatatlan, hogy nem kap testápolót, bőre már teljesen kiszáradt a börtön klímájától. Ha ez nem lenne elég, kávéját is mindig hidegen hozzák, sőt: kenyeréről általában lefelejtik a margarint.

Ügyvédje is számtalan alkalommal kifejtette, hogy védence jobb bánásmódot érdemelne.

Nemzetközi szinten Breivik "szerencsésnek mondható", hogy Norvégiában raboskodik: a férfinek 3 saját cellája van, egyikben pihen és tanul, a másodikban és harmadikban pedig sportgépeket, televíziót, számítógépet és videójátékokat szereltek be neki. Sajnos internetet nem vezettek be a cellájába, de kárpótlásul saját konyhája van, és állítólag a mosógépet is személyesen használhatja.

77 embert gyilkolt meg

Anders Behring Breiviket 21 évi szabadságveszésre - a Norvégiában kiszabható legnagyobb büntetésre - ítélték, mert 2011 nyarán autóba rejtett pokolgépet robbantott Oslóban a norvég kormány székházánál, majd Utoya szigetén gépkarabéllyal válogatás nélkül mészárolt le fiatalokat a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának táborában.

Összesen hetvenhét embert ölt meg, köztük sok tizenévest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.