IATA

Csökkent a légi balesetek száma 2015-ben

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint 2015-ben kevesebb légi baleset történt, mint egy évvel korábban, és kevesebben is haltak meg ezek következtében.

2016.04.21 05:30MTI

A montreáli székhelyű szervezet kedden tette közzé honlapján a biztonsági beszámolót. E szerint 2015-ben sugárhajtású gépet 46-szor, turbólégcsavarost pedig 22 esetben ért baleset, de míg utóbbi géptípussal 4, előbbivel egyetlen halálos kimenetelű baleset sem történt.

Tavaly összesen 136-an vesztették életüket repülőgép-balesetben. Az adatok alapján minden 3,1 millió repülésre jutott egy súlyos baleset, amely 30 százalékkal jobb adat, mint az egy évvel korábbi.

2014-ben összesen 77 balesetet regisztrált a szervezet, ebből 40 sugárhajtású, 37 pedig turbólégcsavaros géppel történt, ezekben összesen 641-en haltak meg.

A kimutatások szerint a balesetek legnagyobb részben a kemény landolás, a futópálya-elhagyás vagy a repülés közbeni sérülés okozott balesetet.

Az IATA sem a Germanwings Barcelona-Düsseldorf, valamint a Metrojet Sharm el Sejk-Szentpétervár járatának lezuhanását nem vette figyelembe, előbbit azért, mert nem illett a "baleset" kategóriába, utóbbinál pedig egyelőre nem tisztázottak a körülmények.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.