Terrorizmus

Franciaország megerősíti az elitalakulatait

Tömegmészárlás esetén a terroristák az első percekben szedik a legtöbb áldozatot, ezért a lehető leggyorsabban kell reagálni.

2016.04.20 04:26MTI

Megerősíti és a korábbiaknál jobban összehangolja a rendőrség és a csendőrség elitalakulatait Franciaország, hogy hatékonyan tudjanak fellépni a tavaly novemberi terrortámadásokhoz hasonló merényletek esetén - jelentette be kedden Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

"Nem az erők közötti rivalizálásra, hanem az egységre van szükség" - hangsúlyozta a tárcavezető a rendőrség és a védelmi tárcához tartozó csendőrség közötti hagyományos versengésre utalva, ami gyakran akadályozza a gyors beavatkozást és a vizsgálatok lefolytatását.

"A lehető legtöbb kárt okozó, tárgyalásra nem hajlandó elszánt ellenségekkel szemben, akiknek a saját haláluk is része a filozófiájuknak és stratégiájuknak, olyan állandó erőkre van szükségünk, amelyek kéz a kézben dolgoznak ugyanazon célokért" - fogalmazott a belügyminiszter.

A csendőrség és a rendőrség elitalakulatainál, a GIGN-nél és a RAID-nél is új egységeket hoz létre a belügyminisztérium vidéken, a párizsi terrorellenes különítmény száz fős létszámát pedig megduplázza. Súlyos válságok vagy jelentős terrortámadások esetén pedig felfüggesztik azt a szabályt, hogy a csendőrség csak a vidéki zónákban, a rendőrség pedig kizárólag a városi övezetekben léphet fel.

"Tömegmészárlás esetén a terroristák az első percekben szedik a legtöbb áldozatot" - hívta fel a figyelmet a miniszter. "Ezért a lehető leggyorsabban kell reagálnunk, és folyamatosan meg kell akadályoznunk egy ilyen támadás lehetőségét" - tette hozzá.

A reform kertében kedden a párizsi Montparnasse pályaudvaron tartották első közös gyakorlatukat a csendőrség és a rendőrség elitalakulatai.

November 13-án 130 vesztették életüket a hét helyszínen elkövetett iszlamista terrortámadásokban. Miután a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. A X. és XI. kerületben öt kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert. Eközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három dzsihadista kilencven embert ölt meg. A beavatkozó rendőri erőket, hasonlóan a Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni 2015. januári merénylet elkövetőinek üldözése miatt számos kritika érte azért, mert a különböző egységek közötti rivalizálás késleltette a hatékony fellépést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.