Páncél

Brutálisan néz ki az oroszok (már nem) titkos Batmobil-tankja

Egy dagesztáni antiterrorista bevetésnél kapták lencsevégre a katonai hiperjárművet. Fotók + videó

2016.04.16 18:25ma.hu
screenshot

A legújabb páncélozott orosz csodát vehetjük szemügyre, amit az orosz különleges erők egy terrorellenes művelet során vetettek be először.

Mahacskala helység mellett debütált a speciális jármű, ahol a hét elején semlegesítették egy terrorista sejt három tagját.

Itt sikerült lencsevégre kapni azt a titkos fejlesztésű páncélozott és módosított  SUV tankot, amely létrehozását már hosszú ideje várták a militarista rajongók és bloggerek.

A hadijármű alapja egy módosított Tiger, amelybe lélegzetelállító teljesítményre képes technikát pakoltak. Az új verzió erősebb motort és kiegészítő páncélzatot kapott, kommunikációs és defenzív csúcstechnikával szerelték fel.

Pontos jellemzőit a nagyközönség nem ismeri, de a szakértők úgy vélik, 10 fő befogadására is alkalmas lehet.


A belső és külső kialakítása lehetővé teszi, hogy az obszervatőrök körkörösen, azaz 360 fokban végezhessenek megfigyeléseket.

A páncélozott ablakok és a szélvédő optimális módon oszlatja el a robbanások keltette hang- és hőhullámokat. A jármű speciális ballisztikai védelemmel is fel van szerelve.

Az oldalán és a hátsó ajtaján is elhelyeztek tüzelőnyílásokat.

Információk szerint a FALKATUS névre hallgató batmobil dupla tengelyes futóművel rendelkezik, hasonlóan ahhoz a rallyváltozathoz, amelyet a Kamaz használ a Dakaron.

Állítólag a hétszeres Dakar-bajnok, Vladimir Csagin részt vett a jármű tesztvezetésén.

A bloggerek spekulációi alapján sejteni lehet, hogy a véglegesített típus számtalan módosításon esett át - és a prototípusok mindegyike meg is épült. Mivel a Falkatus fejlesztése szupertitkos üzemmódban zajlott, csak találgatások látnak napvilágot a teljesítményéről: katonai bloggerek szerint a 12 tonnás jármű 730 lőerős motorral dönget, amely lehetővé teszi a 200 kilométer/órás végsebességet is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.