Offshore-botrány

Közösen lép fel az adóelkerülés ellen az öt legnagyobb EU-tagország

A közös fellépéssel az öt ország "újabb pörölycsapást mér" mindazokra, akik "a pénzügyi rendszer sötét zugaiba" próbálják törvénysértő módon kimenekíteni vagyonukat az adózási kötelezettségek elől.

2016.04.15 14:01MTI

Az adóelkerülés elleni közös globális fellépésben állapodott meg az Európai Unió öt legnagyobb gazdasága.

Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország pénzügyminiszterei a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Washingtonban zajló közgyűlésén jelentették be a kezdeményezést, amelynek fő eleme az információmegosztás erősítése és kiterjesztése.

George Osborne brit pénzügyminiszter a BBC pénteki idézete szerint kijelentette: a közös fellépéssel az öt ország "újabb pörölycsapást mér" mindazokra, akik "a pénzügyi rendszer sötét zugaiba" próbálják törvénysértő módon kimenekíteni vagyonukat az adózási kötelezettségek elől.

Osborne hozzátette: Nagy-Britannia és a négy másik együttműködő EU-tagállam elsődleges célja annak kiderítése, hogy kik a valódi tulajdonosai az adóelkerülés, a pénzmosás és a korrupt haszonszerzés céljából létrehozott fedőcégeknek.

Az öt EU-tagállam megpróbálja megnyerni a kezdeményezésnek a húsz legnagyobb feltörekvő és fejlett ipari gazdaság csoportját (G20) is.

Nagy-Britannia a hét elején már önálló intézkedéseket is bejelentett. David Cameron miniszterelnök az alsóházban közölte: a kormány döntése alapján a brit rendőrség most első ízben adatokhoz férhet hozzá arról, hogy pontosan kik a tulajdonosai és irányítói a brit korona függő területein, illetve a brit tengerentúli területeken, köztük a Brit Virgin-szigeteken, a Kajmán-szigeteken, a Man-szigeten, Bermudán és Jerseyn bejegyzett vállalatoknak.

A Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából április elején kiszivárogtatott több millió dokumentumból sok minden más mellett kiderült az is, hogy a panamai cég egyedül a Brit Virgin-szigeteken több mint százezer titkos hátterű vállalat bejegyzésében működött közre.

A brit kormányfő törvényi szigorításokat jelentett be azokkal a brit vállalatokkal szemben is, amelyek segítséget nyújtanak az adóelkerüléshez. A jelenlegi brit törvények alapján nehéz büntetőeljárást indítani az ilyen cégek ellen, "ezt azonban most megváltoztatjuk" - mondta Cameron.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.