Boko Haram

Élnek a két éve elrabolt diáklányok - Videóval jelentkeztek a terroristák

Életben van a két éve elrabolt 276 nigériai diáklány közül legalább 15 - derült ki a Boko Haram nigériai terrorszervezet által közzétett videóból.

2016.04.14 09:53ma.hu

A videót 2014 karácsonyán vette fel a Boko Haram terrorszervezet, a felvételeken a fogvatartott lányok könyörögnek a nigériai kormány közbenjárásáért  - írja a BBC alapján a hirado.hu..

Azt állítják, hogy jól bánnnak velük, de vissza szeretnének menni a családjukhoz.

Két anya rögtön felismerte gyermekét a videón, egy harmadik nő pedig öt másik ismerős lányt nevezett meg. A nők azt várják a kormánytól, hogy mindenáron hozzák vissza lányaikat . Még akkor is, ha agymosáson mentek keresztül.

Két éve rabolták el a diáklányokat

A lányokat 2014 májusában rabolták el, mikor iskolájuk felé sétáltak egy fontos vizsgát letenni.

Rabságuk globális közösségi kampányt eredményezett Michelle Obama first lady vezetésével, de az évek múlásával sorsuk lassan feledésbe merült.Az elhurcolt lányok szülei közül több mint százan a nigériai fővárosba indultak demonstrálni, és elhatározták: eljött az idő, hogy konkrét válaszokat kapjanak a kormánytól a terroristák kezére került gyermekeit sorsáról.

Buhari volt diktátort pont az iszlamisták elleni országos harc miatt választották meg Nigéria új elnökének: a harcias vezető legfőbb kampányígérete a Boko Haram likvidálása volt.A Boko Haram a lányok elrablása után nem sokkal közzétették első videójukat, és fogolycserét követeltek a kormánytól - akkor még a "passzívabb" Jonathan Goodluck elnöktől.

A terrorszervezet vezetője közölte, hogy a lányok már áttértek az iszlám vallásra, közülük sokakat harcosainak adott feleségként, a megmaradt lányokat pedig rabszolgasorssal fenyegette meg.

Néhány hónappal később 57 lány megszökött, de a terroristáknál maradt 219 fiatal sorsáról azóta nem érkeztek új információk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.