Éhínség fenyegeti a lakosságot

Természeti katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította országát Malawi elnöke

A több mint egy éve tartó csapadékhiány következtében éhínség fenyegeti a 13 milliós lakosságot.

2016.04.13 14:05MTI

Természeti katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította szerdán országát Malawi elnöke az Afrika déli részét sújtó szárazság miatt.

Peter Mutharika azzal indokolta döntését, hogy a több mint egy éve tartó csapadékhiány következtében éhínség fenyegeti a 13 milliós lakosságot.

Felmérések szerint a betakarítandó kukorica mennyisége 12 százalékkal marad el idén a tavalyi évhez képest. Egyre többeket fenyeget az élelmezés bizonytalansága, ezért humanitárius segélyre lesz szükség 2016-2017-ben. A helyzet azért is ilyen aggasztó, mert tavaly az ország több régióját sújtó áradások miatt kevesebb terményt takarítottak be.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) megerősítette, hogy kész hárommillió embernek segélyt nyújtani Malawiban, ahol a 28 körzetből 23-ban szenvednek a rendkívül kevés csapadék miatt.

Az Afrika déli részén tomboló aszály súlyosan fenyegeti az élelmiszerellátást a csaknem 13 milliós lakosságú Zimbabwében is: ott február elején hirdetett katasztrófahelyzetet Robert Mugabe elnök. Megcsappant a termés mennyisége a földeken, a kiszáradt legelőkön pedig pusztul a jószág.

A térség más államai, köztük Mozambik és Zambia is hasonló súlyos gondokkal, élelmiszerhiánnyal néznek szembe. Tudósok szerint a kialakult időjárási helyzet az El Nino nevű éghajlati jelenséggel magyarázható. Az El Nino a Csendes-óceán felszíni vizeinek felmelegedésével jár, s világszerte hatással van az időjárásra. Afrika déli részén szárazabb, keleti felén pedig csapadékosabb időjárást okoz egészen áprilisig vagy májusig.

Az ENSZ tavaly novemberben arra figyelmeztetett, hogy az idei lehet az utóbbi 15 év legkegyetlenebb El Ninója, és az egyik legrosszabb 1950 óta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.