Merényletek Párizsban

Megnézheti, hogy fogták el a terrorista Abrinit

Amatőr felvétel készült a párizsi merénylő elfogásáról.

2016.04.09 13:08ma.hu

Amatőr felvétel készült arról, ahogy Brüsszel Anderlecht nevű negyedében letartóztatták a párizsi terrortámadások egyik fő gyanúsítottjának tartott Mohamed Abrinit - írja a Hirado.hu.

Mohamed Abrini, a párizsi terrortámadások egyik fő gyanúsítottja az a férfi, akit pénteken fogtak el Brüsszel Anderlecht nevű negyedében - erősítette meg Thierry Werts, a belga szövetségi ügyészség szóvivője péntek este.

Werts elmondta, Abrinit egy bevásárlóközpontban fogták el két társával együtt. A másik két ember személyazonosságáról nem árult el további részleteket. Mohamed Abrinit azzal gyanúsítják, hogy a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek egyik kitervelőjének, Salah Abdeslamnak a bűntársa volt.

Hozzátette: az viszont még nem egyértelmű, hogy Abrini lenne az a "sapkás ember", akit a Brüsszelben elkövetett merényletekkel összefüggésben keresnek.

Ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy Abrini DNS-ét nemcsak abban az autóban találták meg, amelyet a merénylők a novemberben elkövetett párizsi robbantásokhoz használtak, hanem két, Brüsszel Schaerbeek nevű negyedében található lakásban is a párizsi és a brüsszeli terrortámadásokkal összefüggésben tartott házkutatások alkalmával.

Ő volt az, akit a hatóságok Salah Abdeslam társaságában láttak 2015. november 11-én este a Párizsba vezető autópálya egyik benzinkútjánál - mondta a szóvivő.

Elmondta azt is, hogy a vizsgálatok jelenlegi állása szerint Mohamed Abrini és Salah Abdeslam voltak azok, akik a Párizshoz közeli Alfortville-ben lakást béreltek közvetlenül a terrortámadásokat megelőzően. Ebben a lakásban tartózkodtak a párizsi merényletek elkövetői - tette hozzá.

Thierry Werts megerősítette, hogy még egy embert elfogtak pénteken a Brüsszelben elkövetett merényletekkel összefüggésben. Őt a Maelbeek metróállomásban önmagát felrobbantó Khalid el-Bakraoui társaságában látták. A hatóságok a gyanúsítottat Osama Krayemként azonosították.

Vele kapcsolatban az ügyészség szóvivője elmondta, hogy 2015 októberében egy Salah Abdeslam által bérelt autóval a németországi Ulmból hozták Belgiumba. Hozzátette: ő volt az, akit egy áruház belső kamerarendszere rögzített, miközben a repülőtéren elkövetett robbantásos merényleteknél használt táskákat vásárolta meg.

Thierry Werts arról tájékoztatott, hogy francia rendőrök is érkeztek Brüsszelbe, akik bekapcsolódtak a terrortámadásokkal kapcsolatos nyomozásokba. A vizsgálat folytatódik, amelynek érdekében további részleteket nem árult el a szövetségi ügyészség szóvivője.

A belga szövetségi ügyészség egy nappal korábban tett közzé felhívást a harmadik repülőtéri merénylő kézre kerítése ügyében. Eric Van der Sypt, a vádhatóság szóvivője elmondta, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren végrehajtott robbantásokat elkövető háromfős terrorcsoport sötét kalapot és világos felöltőt viselő tagja gyalog menekült el a helyszínről. Kamerafelvételek bizonyítják, hogy a férfi reggel 7 óra 58 perckor lépett ki a terminálból, először elsétált Zaventembe, majd onnan a belga főváros Schaerbeek nevű negyedébe, ahol 9 óra 50 perckor nyoma veszett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.