Ukrán válság

Hazaengedtek egy magyar zsoldost az ukránok

Az 52 éves férfi a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán harcolt, majd feladta magát az ukrán hatóságoknak.

2016.04.06 11:32MTI

Felmentettek a büntetőjogi felelősség alól és hazaengedtek egy magyar állampolgárságú 52 éves férfit, aki a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán harcolt, majd feladta magát az ukrán hatóságoknak - közölte szerdán a Donyeck megyei ügyészség sajtószolgálata.

A férfi - akit nem nevesítettek a közleményben - 2014 novemberében illegálisan átlépte az ukrán határt, és szerződésesként belépett a donyecki szakadár erőkhöz, ahol kiképzése után rakétavető irányzóként és járművezetőként szolgált a szakadár Donyecki Népköztársaság "védelmi minisztériuma" alá tartozó gyalogzászlóaljnál, illetve őrségben is állt a zászlóalj állomáshelyén. A szolgálatért havi 15 ezer rubelt, azaz mintegy 60 ezer forint zsoldot kapott.

Februárban elhagyta posztját, a Donyeck megyei Bahmutba utazott, ahol megadta magát az ukrán hatóságoknak, mondván, hogy csalódott a szakadárokban. Miután a férfi elismerte, hogy bűncselekményt követett el, amikor az illegális fegyveres csoporthoz csatlakozott, ráadásul önként adta fel magát, a bíróság felmentette a büntetőjogi felelősség alól.

Az ügyészség kifejtette, hogy az ukrán jog értelmében mentesül a felelősségre vonás alól az a személy, aki terrorcselekményről önként tájékoztatja a hatóságokat, segít annak megakadályozásában, illetve a terrorista szervezet vagy csoport létrehozásával és tevékenységével megvalósított bűncselekmények feltárásában.

Kijev az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokat terrorszervezeteknek, a szakadár erőknél szolgálókat pedig terroristáknak tekinti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.