Szakértői vélemény

A dzsihádista ideológia túléli az Iszlám Államot

Ha katonailag fel is számolják Szíriában és Irakban az IÁ-t, akkor az európai országokból csatlakozott harcosok visszatérnek az unióba, jelentősen növelve a terrorveszélyt.

2016.04.06 11:23MTI

Hiába győzik le katonailag az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet Szíriában és Irakban, a dzsihádista ideológia tovább él majd, ha okai megszüntetéséért nem tesznek meg mindent Európában és a Közel-Keleten - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem rektora az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Rostoványi Zsolt iszlámszakértő arról beszélt: ha katonailag fel is számolják Szíriában és Irakban az IÁ-t - ami nem lehetetlen, csak politikai döntés kell hozzá -, akkor az európai országokból csatlakozott harcosok visszatérnek az unióba, jelentősen növelve a terrorveszélyt.

Az IÁ nem egyszerűen csak egy szervezet, hanem egy dzsihádista ideológia, amelynek kiváltó okait, tényezőit kell megszüntetni, vagy legalább mérsékelni - szögezte le.

Ehhez rendezni kell a közel-keleti államok helyzetét, hiszen a térségben jelenleg is négy "bukott állam" van, amelyekben a hatalom képtelen ellenőrizni területét, emellett több országban jelentősen romlottak az életkörülmények az arab tavasz óta. Európában pedig a muszlimok integrációját kell előmozdítani a radikális ideológiák visszaszorulása érdekében - figyelmeztetett.

Rostoványi Zsolt kijelentette: nem igaz, hogy az iszlám vallás idegen Európától, hiszen a Balkánon 9,5 millió őshonos muszlim van, az unió tagállamaiban pedig 25-30 millióan élnek.

Ha az unióban tovább nő az iszlámellenesség, az éppen a radikális iszlám visszaszorulását célzó, beilleszkedést elősegítő politikát nehezíti meg - mondta.

Márpedig "a radikális iszlám elleni küzdelemben a muszlimok a szövetségeseink", hiszen ez az ideológia és a radikális szervezetek a legtöbb kárt a muszlimoknak és az iszlámnak okozzák - fogalmazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.