Fordulat

A Nemzetközi Büntetőbíróság megszüntette az eljárást a kenyai alelnök ellen

A magát a bíróság előtt ártatlannak valló William Ruto azt tervezi, hogy jelölteti magát a jövő évi kenyai elnökválasztáson.

2016.04.06 04:33MTI

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elegendő bizonyíték hiányában megszüntette kedden az eljárást William Ruto kenyai alelnök és egy volt rádiós műsorvezető, Joshua Arap Sang ellen.

Az ügy szereplőit azzal vádolták, hogy a vitatott végeredményű 2007-es elnökválasztás után erőszakos leszámolást indítottak ellenfeleikkel szemben a polgárháború szélére sodródott országban. A történteket az ICC emberiesség elleni bűnnek tekinti.

A hágai székhelyű törvényszék bíráinak többsége úgy ítélte, nem áll rendelkezésre megfelelő bizonyíték ahhoz, hogy a vádlottak büntetőjogi felelősségét kétséget kizáróan bizonyítani lehessen.

Mint az ICC közleményében írták, a politikai beavatkozás ellehetetlenítette a tisztességes tárgyalást. A bíróság szerint az ügyben feltehetőleg tanúkat fizettek le vagy félemlítettek meg, hogy ne valljanak a vádlottak ellen.

Bizonyos hírek szerint a negyvenkét tanú közül tizenhatan megtagadták a vallomástételt, illetve utólag visszavonták a vallomásukat, vagy módosították azt.

Bár ejtették a vádakat, William Rutót és Joshua Arap Sangot nem mentették fel, így az eljárás újraindulhat, ha új bizonyíték kerül az ügyészek birtokába.

Wilfred Nderitu, a sértetteket és családtagjaikat képviselő ügyvéd szerint tiszteletben kell tartani a bíróság döntését, de az kétségtelenül csalódást jelent az áldozatok számára.

A magát a bíróság előtt ártatlannak valló William Ruto azt tervezi, hogy jelölteti magát a jövő évi kenyai elnökválasztáson.

A 2007-es elnökválasztást követő erőszakcselekményekben - amelyek a feltételezett csalások miatt kirobbant zavargásokat kísérték - több mint 1200-an vesztették életüket, és 350 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat. Ez volt a legvéresebb időszak Kenya történetében azóta, hogy a volt brit gyarmat 1963-ban kikiáltotta függetlenségét.

Az erőszakcselekmények ügyében Uhuru Kenyatta kenyai elnököt is bíróság elé állították, ellene azonban 2014 decemberében ejtették vádakat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.